Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Zelenskis: Ukraina neplāno aiziet no Krievijas Kurskas apgabala (17)

Foto: Sergei Chuzavkov/AP/Scanpix

Ukraina neplāno atvilkt savus bruņotos spēkus no ieņemtajām teritorijām Krievijas Kurskas apgabalā, otrdien intervijā raidorganizācijai "NBC News" apliecināja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

"Mums nevajag viņu zemi. Mēs netaisāmies tur ieviest mūsu, ukraiņu, dzīvesveidu," Zelenskis sacīja savā pirmajā plašajā intervijā kopš Ukrainas iebrukuma Kurskas apgabalā.

Taču Ukraina "noturēs" teritoriju, jo tā ir būtiska daļa no Zelenska "uzvaras plāna", kas varētu izbeigt karu, norādīja Ukrainas prezidents. Viņš atklāja, ka savu plānu izklāstīs starptautiskajiem partneriem, tai skaitā ASV.

"Pagaidām mums tā ir vajadzīga," par Ukrainas spēku kontrolēto teritoriju Krievijā izteicās Zelenskis.

Ukrainas prezidents sacīja, ka nevarot komentēt, vai Ukraina plāno sagrābt jaunas Krievijas teritorijas. "To es neteikšu, piedodiet. Visu cieņu, bet es nevaru par to runāt. Es domāju, ka pārsteigums ir panākumu atslēga," viņš norādīja.

Zelenskis intervijā norādīja, ka ASV prezidenta Džo Baidena administrācija neesot tikusi iepriekš brīdināta par plāniem iebrukt Kurskas apgabalā, jo tas esot bijis rūpīgi glabāts noslēpums pat Ukrainā.

"Jā, mēs nevienu nebrīdinājām. Tas nav jautājums par uzticēšanās trūkumu," skaidroja Zelenskis. Viņš norādīja, ka pagājušajā vasarā Ukrainas pretuzbrukums nebija veiksmīgs, jo par to daudz tika runāts, dodot Krievijai laiku sagatavoties.

"Cilvēku loks, kas zināja par šo operāciju, bija maksimāli sašaurināts. Domāju, tas bija viens no iemesliem, kāpēc tas bija veiksmīgs," uzsvēra Ukrainas prezidents.

6. augustā Ukrainas armija sāka uzbrukumu Kurskas apgabalā, pārraujot Krievijas aizsardzības līniju Sudžas rajonā un strauji pārvietojoties arī apkārtējos rajonos. Tādējādi kara trešajā gadā Ukraina faktiski karadarbību ir pārnesusi arī uz paša agresora teritoriju.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu