"Titāniks" nogrima 1912. gadā, un kopš tā vraka atklāšanas 1985. gada 1. septembrī mūsu acīm ne reizi vien dažādos kontekstos ir atklājušās tā noslēpumainās un biedējošās fotogrāfijas tumšajās Klusā okeāna dzīlēs. Tomēr zināms, ka okeānā nogrimušais reti kad ir mūžīgs. Tā arī šajā gadījumā – jaunākās Titānika vraka fotogrāfijas liecina, ka tas pēdējā laikā ir dramatiski izmainījies un relatīvi drīz varētu pazust pavisam.

Jaunāko ekspedīciju uz Titānika vraku veica amerikāņu kompānija “RMS Titanic Inc.”, kurai pieder vraka saglabāšanas tiesības. Pētnieku uzņemtajās fotogrāfijās skaidri redzams, ka daļa no iepriekš neskartajām kuģa priekšgala augšējā klāja margām ir nokritusi. Aptuveni 4,5 metrus garā margu daļa nu atrodas uz okeāna gultnes tieši zem priekšgala.

Paziņojumā uzņēmuma mājaslapā vēstīts: “Mūs šis zaudējums un nenovēršamā kuģa atlūzu sadalīšanās skumdina. Dažu nākamo nedēļu un mēnešu laikā mēs veiksim vēl virkni novērojumu, lai noskaidrotu, kāds ir “Titānika” stāvoklis un tā izmaiņas. Lai arī “Titānika” sabrukšana ir nenovēršama, šie pierādījumi spēcina mūsu misiju saglabāt un dokumentēt visu, kas atrodams, pirms ir par vēlu.”