Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Vācijas opozīcijas līderis noraida koalīcijas veidošanu ar AfD

Vācijas kristīgo demokrātu līderis Frīdrihs Mercs.
Vācijas kristīgo demokrātu līderis Frīdrihs Mercs. Foto: dpa/scanpix

Vācijas opozīcijā esošo kristīgo demokrātu (CDU) līderis Frīdrihs Mercs noraidījis sadarbību ar galēji labējo partiju "Alternatīva Vācijai" (AfD), kas svētdien pārliecinoši uzvarēja Tīringenes landtāga vēlēšanās un vēlēšanās Saksijā palika otrajā vietā, nedaudz atpaliekot no CDU.

Mercs otrdien intervijā ziņu aģentūrai DPA uzsvēra, ka nekādas koalīcijas un sadarbības ar AfD nebūs.

CDU vēlēšanās Tīringenē palika otrajā vietā. Savukārt jaundibinātā galēji kreisā Zāras Vāgenknehtas savienība (BSW) ierindojās trešajā vietā gan Tīringenē, gan Saksijā.

Tīringenē un Saksijā gaidāmas ilgas un sarežģītas sarunas par iespējamo koalīciju, un visas partijas jau noraidījušas sadarbību ar AfD. Tas savukārt padara BSW par svarīgu potenciālo partneri.

Vāgenknehta, kas pērn pameta galēji kreiso partiju "Die Linke", ekonomikas jautājumos pauž tradicionālos kreiso uzskatus, taču tajā pašā laikā BSW iestājas pret imigrāciju, ko līdz šim parasti darījuši labējie. Vienlaikus Vāgenknehta, līdzīgi vairumam kreiso ekstrēmistu, kategoriski iestājas pret atbalstu Ukrainai un aicina izlīgt ar Krievijas diktatoru Vladimiru Putinu.

Mercs paziņoja, ka BSW esot "lielā mērā nezināms lielums", norādot, ka viņa kolēģi izpētīs, vai kreisie ekstrēmisti ir gatavi iesaistīties "saprātīgas valdības" izveidē.

Taču CDU ilgstošā atteikšanās sadarboties ar "Die Linke" var vēl vairāk sarežģīt koalīcijas sarunas, ņemot vērā Vāgenknehtas karjeru šajā partijā.

Sadarbība ar "Die Linke" var būt izšķiroša, lai neļautu AfD nonākt pie varas Tīringenē, taču Mercs izteicās, ka CDU atteikšanās sadarboties ar AfD attiecas arī uz "Die Linke".

Galu galā Mercs sacīja, ka sarunas tiks atstātas federālo zemju līderu ziņā, piebilstot, ka "nevēlami publiski padomi no Rietumvācijas komforta zonas" Austrumvācijas zemēm, kas savulaik atradušās komunistu jūgā, būtu neproduktīvi.

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu