Šodienas redaktors:
Artūrs Guds

Daudzi šoferi neseko līdzi izmaiņām ceļu satiksmes noteikumos un neatjauno autovadīšanas prasmes

Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Tricky_Shark/Shutterstock

21% autovadītāju neuzskata, ka viņiem ir jāatjauno savas zināšanas un prasmes par ceļu satiksmes noteikumiem, liecina “Carlsberg 0.0 atbildīgas braukšanas indeksa” dati. Vairāk nekā puse (56%) seko līdzi Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) jaunumiem par izmaiņām ceļu satiksmes noteikumos, 22% izmanto dažādus tiešsaistes testus un citus bezmaksas risinājumus, savukārt vien 2% autovadītāju mēdz apmeklēt braukšanas nodarbības.

"Jo ilgāks laiks pagājis kopš vadītāja apliecības iegūšanas, jo svarīgāk atjaunot savas zināšanas, ne vien sekojot līdzi jaunākajām izmaiņām, bet arī, piemēram, pārbaudot savas zināšanas internetā pieejamajos tiešsaistes testos. Braukšanas nodarbības būtu īpaši noderīgas tiem, kuri kādu iemeslu dēļ ilgāku laiku nav sēdušies pie auto stūres – lai atsvaidzinātu savas zināšanas un sajustos drošāk. Arī ikdienas braucējiem tās var noderēt, ja ir kādas situācijas, kurās vadītājs nejūtas pārliecināts par sevi," norāda Drošas Braukšanas Skolas vadītājs Jānis Vanks.

Salīdzinot ar pērn iegūtajiem datiem, iespējams secināt, ka šogad situācija ir divreiz labāka, jo iepriekš savas zināšanas par ceļu satiksmes noteikumiem neatjaunoja 42% Latvijas autovadītāju.

Savukārt CSDD jaunumiem par izmaiņām ceļu satiksmes noteikumos seko līdzi par 17% vairāk autovadītāju - pērn tie bija 39%. Arī pērn braukšanas nodarbības apmeklēja tikai 2% autovadītāju.

"Prasmju un zināšanu atjaunošana ir svarīga, lai neapdraudētu sevi un citus ceļu satiksmes dalībniekus. Regulāri strādājam pie tā, lai mūsu uzņēmuma autovadītāji atjaunotu savas zināšanas un justos pārliecināti par savām braukšanas spējām. Jo vairāk būs šādu autovadītāju, jo vairāk situācija uz ceļiem uzlabosies," stāsta "Carlsberg Baltic" izpilddirektors Rolandas Viršilas.

Analizējot datus dažādās vecumgrupās, redzams, ka visbiežāk zināšanas un prasmes neatjauno autovadītāji vecumā no 18 līdz 29 gadiem (25%), savukārt visretāk – autovadītāji vecumā no 60 līdz 74 gadiem (17%).

Atsevišķi autovadītāji aptaujā norādījuši, ka zināšanas atjauno, mācoties kopā ar savu bērnu, kurš kārto kāda transportlīdzekļa vadītāja tiesības, citi – ka seko līdzi aktualitātēm sociālajos tīklos un medijos, kā arī mēdz pārrunāt ar pazīstamajiem.

Izmaiņām ceļu satiksmes noteikumos iespējams sekot līdzi Satiksmes ministrijas mājaslapā, kur īsumā tiek ieskicētas izmaiņas, sīkāk ar veiktajām likuma izmaiņām iepazīstoties Likumi.lv mājaslapā.

Nepalaid garām!
Uz augšu