Uz neliela zemesgabala Rīgas Klusajā centrā atrodas trīs vēsturiskas ēkas. Divas no tām celtas pagājušā gadsimta sākumā kā īres nami, tās projektējis slavenais arhitekts Mihails Eizenšteins. Ielas nams ir vēl senāks – celts 1877. gadā pēc arhitekta Apollona Edelsona projekta. Ēkas ir vecas, un dzīvokļu īpašnieku ieguldījumi tajās nekad nav bijuši lieli. Vien nolaistās fasādes atgādina par izseno godību. Rīgas dome pēc vairākām informatīvām vēstulēm ar norādi sakārtot jūgendstila arhitektūru ķērās pie drastiskākām metodēm – atzina ēkas par vidi degradējošām un uzlika paaugstināto – 3 % no kadastrālās vērtības - nekustamā īpašuma nodokli (NĪN). Līdz ar to dzīvokļiem NĪN gadā pieauga 15 reizes.

Kāpēc tik drastisks kāpums? Rīgas valstspilsētas pašvaldība skaidro, ka pirms grausta statusa noteikšanas dzīvoklim (ēkas daļai) tika piemērota samazinātā likme 0.2% no kadastrālās vērtības. Savukārt zemes platībai, kas atrodas dzīvokļa īpašuma sastāvā, likme bija 1.5%, un tā šajā gadījumā nemainās.

Saskaņā ar likumu “Par nekustamā īpašuma nodokli” un Rīgas domes saistošajiem noteikumiem Nr.148 “Par nekustamā īpašuma nodokli Rīgā” būvei, kas klasificēta kā vidi degradējoša, sagruvusi vai cilvēku drošību apdraudoša, ar nākamo mēnesi pēc būves klasificēšanas attiecīgajā būvju kategorijā piemēro nekustamā īpašuma nodokļa likmi 3% apmērā no lielākās turpmāk minētās kadastrālās vērtības: būvei piekritīgās zemes kadastrālās vērtības vai būves kadastrālās vērtības.