Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Lietuva lūgs EP atņemt imunitāti deputātam Gražulim

Petrs Gražulis
Petrs Gražulis Foto: 15min.lt

Viļņas apgabaltiesa trešdien uzdeva prokuroram lūgt Eiropas Parlamentu (EP) atņemt tiesisko imunitāti no Lietuvas ievēlētajam deputātam Petram Gražulim lietā, kurā viņš apsūdzēts par necieņas paušanu seksuālo minoritāšu pārstāvjiem.

Šīs lietas izskatīšana tika atlikta vasarā pēc tam, kad Gražulis tika ievēlēts Eiropas Parlamentā, jo bija radušies jautājumi par viņa imunitātes faktisko sākuma datumu. Politiķis EP vēlēšanās kandidēja paša vadītās Seimā nepārstāvētās centriskās partijas "Tautas un taisnīguma savienība" sarakstā.

Gražulis ir apsūdzēts par publisku izsmieklu un nicinājuma paušanu par personu grupu vai personu seksuālās orientācijas dēļ.

2022. gada 26.maijā pēc tam, kad Lietuvas parlaments bija sākotnēji atbalstījis civilās savienības likumprojektu, kas legalizē viendzimuma savienības,

Gražulis, izejot no plenārsēžu zāles un satiekot vairākus LGBTQ kopienas pārstāvjus, nosauca viņus par deģenerātiem, kas izplata seksuāli transmisīvās slimības, un teica, ka viņiem vajadzētu ārstēties.

Izmeklēšanā savāktie pierādījumi liecina, ka Gražulis rīkojās ar tiešu nodomu, zinot, ka viņa izteikumi tiks ierakstīti, pārraidīti un atspoguļoti plašsaziņas līdzekļos.

Šajā izmeklēšanā par cietušajiem atzītas piecas personas.

Jau ziņots, ka pagājušajā gadā Konstitucionālā tiesa nosprieda, ka Gražulis ir pārkāpis konstitūciju un lauzis deputāta zvērestu, apzināti balsojot cita Seima deputāta vietā, kad viņš to neredzēja. Pamatojoties uz šo spriedumu, decembrī viņa Seima deputāta mandāts tika anulēts impīčmenta procedūrā.

Iepriekš tiesa atzinusi Gražuli par vainīgu korupcijas lietā par darbību saldēto produktu ražotāja "Judex" interesēs.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu