Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Pēc remonta darbu atsāk Somijas-Igaunijas elektrības kabelis

Foto: publicitātes

Somijas-Igaunijas elektrības kabeļa "EstLink 2" remontdarbi ir sekmīgi pabeigti pirms plānotā termiņa 3.septembrī, un elektroenerģijas kabelis, kas savieno Igauniju un Somiju, sāk darboties no trešdienas, 4.septembra, informēja Klimata un enerģētikas ministrijas (KEM) pārstāvji.

Somijas operatoram "Fingrid" vēl dažas nākamās dienas būs jāierobežo elektroenerģijas eksporta jauda uz Igauniju, jo Somijas dienvidos veiks apakšstacijas būvdarbus. Kabelis ar 100% jaudu sāks darboties no piektdienas.

Klimata un enerģētikas ministrs Kaspars Melnis (ZZS) uzsver, ka bija būtiski, lai jau pirms gaidāmās apkures sezona sākuma kabelis starp Somiju un Igauniju atsāktu darboties, jo starpsavienojums ar Somiju un Igauniju Baltijai ir viens no būtiskiem enerģētiskās drošības elementiem.

Ilgtermiņā Igaunijas-Somijas starpsavienojuma pārtraukums nav ietekmējis elektroenerģijas tirgu - Latvijā situācija energosistēmā ir bijusi stabila un elektroenerģijas piegādes nav traucētas. Raugoties uz vidējām elektroenerģijas cenām, kopš šī gada 26.janvāra notikumiem, Baltijas valstu starpā cenas biržā bijušas konkurētspējīgas, kas nodrošina vienlīdz labvēlīgus apstākļus visu Baltijas valstu uzņēmumu vidū. Astoņu mēnešu laikā vidējā elektrības cena šogad bijusi deviņi centi par kilovatstundu.

Atbilstoši publiskajai informācijai - lai novērstu Igaunijas zemūdens kabeļa krasta līnijā radušos bojājumu, bija nepieciešams aptuveni 300 metrus garu kabeļa posmu aizstāt ar rezerves kabeli un savienot to ar esošo kabeļu līniju. Jūras kabeļa savienojuma izbūve tika pabeigta no piekrastes jūrā izbūvētās platformas, ko speciālisti veica augusta sākumā.

Lai veiktu kabeļa izolāciju remontu, bija nepieciešams piesaistīt speciālu aprīkojumu un personālu ar īpašu kabeļa ražotāja apmācību un pieredzi. Norvēģijas un Igaunijas apakšuzņēmējiem bija galvenā loma veiksmīgā remonta darbu veikšanā. Kabeļa remontam tika veikti apjomīgi būvdarbi.

Pirmdien, 2.septembrī, sākās un līdz 3.septembrim notika pārbaudes, lai pārliecinātos, ka kabeļu savienojums darbojas. Lai gan remontdarbi ir pabeigti tiktāl, ka kabeli var atkal nodot ekspluatācijā, turpmākajos mēnešos remontdarbu vietā turpināsies intensīva darbība. Līdz ziemai ir svarīgi pabeigt visus nepieciešamos aizbēršanas, krasta aizsardzības un augsnes darbus, kā arī likvidēt pagaidu būves, tostarp ceļus, platformas, celtņus un nosusināto jūras teritoriju.

Kabeļa bojājums samazināja elektroenerģijas pārvadi starp abām valstīm (Somiju un Igauniju) par aptuveni 650 megavatiem, bet plašākā mērogā neietekmējot Somijas elektroenerģijas sistēmas funkcionalitāti. "EstLink 2" tika atslēgts kabeļa bojājuma dēļ 2024.gada janvāra beigās. Precīza bojājuma vieta tika noteikta šī gada februāra beigās.

Svarīgākais
Uz augšu