Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

“Apvienotais saraksts” vēršas prokuratūrā saistībā ar “airBaltic” pamatkapitāla samazināšanu (29)

Saeimas deputāts Edgars Tavars atbild uz žurnālistu jautājumiem Saeimas ārkārtas sēdes laikā, kurā paredzēts balsojums par uzticības izteikšanu Evikas Siliņas izveidotajam Ministru kabinetam.
Saeimas deputāts Edgars Tavars atbild uz žurnālistu jautājumiem Saeimas ārkārtas sēdes laikā, kurā paredzēts balsojums par uzticības izteikšanu Evikas Siliņas izveidotajam Ministru kabinetam. Foto: Zane Bitere/LETA

Opozīcijā esošais "Apvienotais saraksts" (AS) trešdien, 4.septembrī, bija aicinājis satiksmes ministru Kasparu Briškenu ierasties AS frakcijas sēdē, lai skaidrotu situāciju ap nacionālo aviokompāniju "airBaltic". Pēc sēdes AS izplatīja paziņojumu, kurā norāda, ka nav saņēmis atbildes par sabiedrības ieguldīto līdzekļu atgūšanu, un gatavo Saeimas lēmumu par tālāko darbību ar “airBaltic” pamatkapitāla samazināšanu apturēšanu.

“Pēdējie ārkārtīgā steigā un slepenībā pieņemtie valdības lēmumi par nacionālo aviokompāniju “airBaltic” radījuši nopietnas bažas par simtiem miljonu eiro nodokļu maksātāju ieguldītās naudas atgūšanu, elementāras labas pārvaldības principu ievērošanu un kompānijas nākotni.

Lai Saeimas deputātiem sniegtu paskaidrojumus par valdības lēmumiem un to sekām, pēc AS deputātu aicinājuma notika satiksmes ministra Kaspara Briškena tikšanās ar AS frakciju”, teikts “Apvienotā saraksta” paziņojumā.

Tajā norādīts, ka tikšanās laikā tika pārrunāti jautājumi, kas saistīti ar valdības lēmumiem par “airBaltic” pamatkapitāla būtisku samazināšanu un iespējamo sabiedrības ieguldīto līdzekļu neatgriezenisku zaudēšanu.

Kā žurnālistiem pēc tikšanās ar Briškenu trešdien norādīja AS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Edgars Tavars, frakcijā no ministra saņemtas vairākas atbildes uz svarīgiem jautājumiem.

"Saņēmām informāciju, ka sākotnēji uz Ministru kabinetu tika virzīta versija, kas neparedzēja tik drastisku pamatkapitāla samazinājumu un iespējamo nodokļu maksātāju naudas zaudēšanu,"

teica Tavars, vienlaikus norādot, ka pēc saskaņošanas ar citām ministrijām pieņemts cits lēmums.

"Mums noteikti būs jautājumi Ministru prezidentei," uzsvēra Tavars.

Tāpat AS pārstāvji neesot saņēmuši skaidru atbildi par to, vai nodokļu maksātāju veiktās investīcijas jebkādā veidā un mērā ir atgūstamas, klāstīja Tavars un piebilda, ka šim jautājumam būs jāpievērš ģenerālprokurora uzmanība.

Uz jautājumu, vai politiskais spēks plāno prasīt satiksmes ministra demisiju, Tavars atbildēja, ka

"šodienas jautājums nebija par demisiju, šodienas jautājums bija par nodokļu maksātāju ieguldīto naudu".

Līdz ar to, nesaņemot atbildes par līdzekļu atgūšanu, AS vērsīsies prokuratūrā ar aicinājumu pārbaudīt šo lēmumu likumību. AS gatavo arī Saeimas lēmumprojektu, kas apturētu valdības lēmuma izpildi, līdz tiks saņemtas skaidras atbildes par sabiedrības ieguldītās naudas likteni.

AS uzskata par nepieņemamu valdības lēmumu par vairāk nekā pusmiljarda eiro sabiedrības līdzekļu vienkāršu pazaudēšanu. “Diemžēl nekādas atbildes par plānu, kā šos līdzekļus atgūt, netika iegūtas. AS uzskata, ka šāda attieksme ir nopietni apšaubāma gan no likuma, gan sabiedrības interešu aizsardzības viedokļa. Tāpēc AS vērsīsies prokuratūrā ar aicinājumu pārbaudīt šo lēmumu likumību. AS gatavo arī Saeimas lēmumprojektu, kas apturētu šā lēmuma izpildi, līdz tiks saņemtas skaidras atbildes par sabiedrības ieguldītās naudas likteni.”

Briškens: Netaisos slēpties no "nepopulārām patiesībām"

Tikmēr Briškens pēc tikšanās ar opozīciju esošo "Apvienoto sarakstu" (AS) norādīja, ka viņam nekas neesot slēpjams no deputātiem. 

"Neesmu tas politiķis, kurš baidās no nepopulāriem lēmumiem. Pie sarežģītas, smagas komunikācijas vienmēr var labāk, par to nav šaubu, tāpēc šobrīd maksimāli cenšos gan plašsaziņas līdzekļiem, gan politiķiem, sabiedrībai kopumā skaidrot šos procesus," klāstīja ministrs.

Briškens teica, ka ilgus gadus nerisinātie jautājumi, kurus kopā ar savu komandu tagad cenšas risināt, nav radušies viņa "ministrēšanas laikā".

"Tas, ko es turpināšu darīt, ir aktīvi komunicēt, es netaisos slēpties no nepopulārām patiesībām," teica Briškens.

Atbildot uz jautājumu, vai jūtas droši par savu amatu, Briškens sacīja, ka viņam ir atbalsts savā frakcijā, atbalsts no kolēģiem.

"Kamēr man vien šis atbalsts būs, es strādāšu," akcentēja ministrs.

Svarīgākais
Uz augšu