Lai nav jāsēž pie plika alus. “Prāta Vektors” ne tikai prāta gigantiem

Foto: Publicitātes foto

Pēc tik siltas vasaras pašsaprotami tuvojas tumšs rudens un barga ziema, kad velosipēda vieta būs pagrabā, bet peldkostīma – dziļi skapī. Zināms, tādā laikā cilvēki jau kopš akmens laikmeta mēdz bariņiem vien sasēst alā vai istabā ap ugunskuru vai televizoru un nodoties sarunām, mēmai atpūtai vai dažādām rotaļām. Mūsdienās aizvien lielāku popularitāti tādā veidā iegūst kā galda, tā erudīcijas spēles. Un ne tikai ģimenes lokā vien.

Nav noslēpums, ka pēdējā laikā dažādos kolektīvos un draugu pulciņos par visai efektīvu un jautru saliedēšanās veidu kļuvušas komandu erudīcijas spēles. Lūk, teiksim, savācas kolektīvs no visām uzņēmuma nodaļām vai vienkārši pazīstamu un nepazīstamu cilvēku pulciņš, izveido komandas un ņemas spēkoties gudrībā. Piekritīsiet, vērtīgs un jautrs laika pavadīšanas veids.

Latvijas galvaspilsētā Rīgā tāda veida pasākumus organizē ik uz soļa – krogos, kafejnīcās, īpašās telpās, privātos pasākumos un kopš pandēmijas mājsēdes arī tiešsaistē. Tomēr tā ir Rīga. Vai kaut kas līdzīgs iespējams arī ārpus tās?

Lūk, paņemsim Ikšķili. Gleznaina pilsēta Daugavas krastā vien 30 kilometru attālumā no Rīgas. Vislatviskākā novada pilsēta. Turklāt prāta asināšana tur nav sveša, jo Ikšķiles uzņēmums “Prāta Vektors” tur nodrošina iepriekš minētās izklaides. Varētu likt galvu ķīlā, ka kādā prāta spēļu seansā ir izskanējis jautājums: “Kur atrodas pirmā mūra celtne Baltijā?” Protams, Ikšķilē.

Uzņēmuma “Prāta Vektors” valdes loceklis un erudīcijas spēļu entuziasts Oskars Baikovs par savu rūpalu stāsta tā: “Man ir 45 gadi, un 41 no tiem es esmu nodzīvojis Rīgā, taču šobrīd esmu pilntiesīgs Ikšķiles iedzīvotājs. Dzīvojot Rīgā, par manu aizraušanos un hobiju kļuva komandu erudīcijas spēles, kuras spēlēju aptuveni 7 līdz 8 gadus. Dzīvot uz Ikšķili es pārcēlos pandēmijas laikā un ļoti sāpīgi izjutu spēļu trūkumu klātienē. Tajā brīdī es pirmo reizi iedomājos par spēļu veidošanu Ikšķilē, tomēr neredzēju iespēju to apvienot ar tā brīža darbu. Kad pēc salīdzinoši neilga laika es pilnībā “izdegu” savā darbā, es pieņēmu lēmumu pārtraukt darba attiecības un paņemt nelielu pauzi. Lūk, tieši tad es arī pieņēmu gala lēmumu un tapa uzņēmums “Prāta Vektors”.”

Pirmā “Prāta Vektora” spēle tika aizvadīta 2023. gada 24. oktobrī kafejnīcā “Dainas”, savukārt 2024. gada 25. maijā norisinājās pirmās sezonas fināls. Sezonas laikā tika novadītas 44 spēles, kas priekš svaigi izveidota uzņēmuma nepavisam nav slikts rezultāts. Rīgā kafejnīcas un krogi varbūt ir pieraduši, ka reizi pa reizei kāds var taujāt pēc iespējas tur sarīkot līdzīga veida pasākumus, tomēr kafejnīcas “Daina” īpašniekiem tāda veida erudīcijas spēles bija jaunums. Par spīti tam, bez mazāko šaubu ēnas telpas tika piešķirtas un prāta asinātāji varēja tumšajos darba dienas vakaros pulcēties omulīgā vidē un gaisotnē.

Un kur nu vēl uzņēmumu privātie pasākumi. Prāta spēles ar kolēģiem ir viens no labākajiem veidiem, kā saliedēties un uzzināt, kurš tad ir tas kantora asākais prāts. Tiesa, nav jābūt prāta gigantam, lai piedalītos tāda veida pasākumā. Eduarda Švāna un visas Latvijas Televīzijas vērotāju acu priekšā kā kādreiz dažiem kaunā nebūs jākrīt.

Viss ir vienkārši. Katra spēle sastāv no desmit raundiem, katrā no tiem ir seši jautājumi par visdažādākajām tēmām – vēsturi, ģeogrāfiju, sportu, kino, mūziku un citām tēmām. Kad dalībnieks ir izveidojis komandu līdz sešiem cilvēkiem, spēle var sākties.

Daži varētu teikt, ka pietiek taču ar papļāpāšanu pie alus kausa vai hokeja spēles noskatīšanos, lai ļaužu pulciņš gana labi saliedētos. Kādam pavisam noteikti. Oskars tikmēr saka, ka personīgi viņam erudīcijas spēles rada tādu kā atkarības un azarta sajūtu. Pie viņiem bieži nākot komandas, kurām nav svarīgs spēles iznākums, bet gan labi pavadīts laiks un atpūta. Tomēr gādās arī par nopietni noskaņotām komandām, kas par katru spēles punktu cīnās ar vislielāko azartu. Lai nu kā, beigās neatkarīgi no rezultāta allaž ir prieks, pozitīvas emocijas.

Ja tu vēl neesi piedalījies “Prāta vektora” spēlēs, tad droši sazinies un tiekamies jau drīz!

Tel: +371 25544488 (arī whatsapp)

pratavektors@pratavektors.com

Facebook, Instagram, TikTok

Uz augšu