Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Norvēģu iecienītais valis, kuru krievi mēģinājuši apmācīt par spiegu, neesot miris dabīgā nāvē (3)

Foto: Jørgen Ree Wiig, Directorate of Fisheries

Norvēģijā nezināmas personas nošāvušas balto vali Hvaldimiru, kas tika apsūdzēts spiegošanā Krievijas labā, tā, atsaucoties uz dzīvnieku aizsardzības organizāciju OneWhale, vēsta norvēģu laikraksts “The Barents Observer”.

“Kad es ieraudzīju viņa ķermeni un daudzos ievainojumus, es uzreiz sapratu, ka viņš ir nošauts. Es pat redzēju viņa ķermenī ieurbušos lodi. Nav šaubu, ka šis laipnais, mīlīgais dzīvnieks tika bezjēdzīgi nogalināts,” teica OneWhale dibinātāja Regīna Hauga.

Dzīvnieku aizstāvji ir vērsušies ar iesniegumu policijā un Norvēģijas Valsts iestādē, kas izmeklē un apkaro ekonomiskos un vides pārkāpumus, lūdzot veikt rūpīgu izmeklēšanu.

Vali atrada beigtu 31. augustā ūdenī netālu no Stavangeras. Pirmo reizi par to tika ziņots 2019. gadā. Zvejnieki atrada dzīvnieku, pie kura ķermeņa bija piestiprinātas siksnas ar GoPro kameru un sprādzes ar uzrakstu “Equipment St. Petersburg”.

Norvēģijas iestādes izteica pieņēmumu, ka balto vali izmantoja spiegošanas misijām vai arī viņš tika tām apmācīts. Kolas līcī netālu no Oļeņja Gubas, kur atrodas Krievijas zemūdenes, satelītattēlos bija redzamas struktūras, kas izskatās pēc vaļu aplokiem.

Vārdu “Hvaldimirs” valim deva NRK kanāla skatītāji. Nosaukums ir vārda Vladimirs un norvēģu vārda hval, kas nozīmē “valis”, kombinācija.

OneWhale dzīvnieku aizstāvji aktīvi iesaistījās operācijā, lai Hvaldimiru pārvietotu uz drošiem ūdeņiem, kur viņš varētu pievienoties citiem baltajiem vaļiem. Norvēģijas Zivsaimniecības pārvalde jūnijā izsniedza atļaujas, un vali bija paredzēts nogādāt Jarfjordā Barenca jūrā.

Kā vēsta BBC, valis nomira agrā vecumā – tas bija aptuveni 15 gadus vecs, kamēr tā radiniekiem paredzamais dzīves ilgums ir līdz 60 gadiem. Krievijas bruņotie spēki nav komentējuši informāciju par balto vali.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu