Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

CNN: Baltais nams plāno apsūdzēt Krieviju par iejaukšanos prezidenta vēlēšanās

ASV viceprezidente un prezidenta amatam no Demokrātu partijas nominētā Kamala Herisa un ASV prezidents Džo Baidens
ASV viceprezidente un prezidenta amatam no Demokrātu partijas nominētā Kamala Herisa un ASV prezidents Džo Baidens Foto: Reuters/ScanPix

Trešdien, 4. septembrī ASV prezidenta administrācija plāno apsūdzēt Krievijas varasiestādes, ka tās pastāvīgi cenšas ietekmēt 2024. gada ASV prezidenta vēlēšanas, izmantojot kontrolētus medijus un citas platformas dezinformācijas izplatīšanai. Par to ziņoja televīzijas kanāls CNN.

Saskaņā ar CNN rīcībā esošo informāciju, Baltais nams publiski nosodīs Krievijas rīcību, un ASV Tieslietu ministrija paziņos par pasākumiem pret slepeno Krievijas kampaņu.

Televīzijas kanāla avoti norādījuši, ka ASV varas iestāžu uzmanība tiek vērsta uz Krievijas televīzijas kanālu RT, kas tiek uzskatīts par “galveno Kremļa propagandas pasākumu elementu”. Turklāt paredzams, ka ASV pasākumi tiks vērsti pret Sociālā dizaina aģentūru (kas iesaistīta reģionālajās vēlēšanu kampaņās Krievijas Federācijā). Saskaņā ar avotu sniegto informāciju šai organizācijai jau ir piemērotas ASV sankcijas, jo tā Krievijas iestāžu uzdevumā Eiropā uztur viltus ziņu tīmekļa vietnes.

ASV varasiestādes jau iepriekš izmeklēja Krievijas iejaukšanos 2016. gada prezidenta vēlēšanās. Īpašais prokurors Roberts Mellers, kurš vadīja šo lietu, secināja, ka Krievija iejaucās vēlēšanās, taču nekontaktējas ar Donaldu Trampu un viņa personālu. Krievijas amatpersonas vienmēr ir noliegušas iejaukšanos vēlēšanās.

ASV varas iestādes 2018. gadā apsūdzēja Sanktpēterburgas uzņēmēju Jevgeņiju Prigožinu un vēl 12 personas, kas saistītas ar “troļļu fabriku”, par iejaukšanos 2016. gada prezidenta vēlēšanās. Prigožins 2023. gadā apstiprināja, ka viņš ir izveidojis “troļļu fabriku”, lai gan pirms tam viņa pārstāvji noliedza, ka uzņēmējs būtu saistīts ar šo struktūru.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu