Šodienas redaktors:
Artūrs Guds

Zviedrija samazina ienākuma nodokli, lai atbalstītu iedzīvotājus

Foto: Schutterstock.com

Igaunija ekonomiskās krīzes un naudas trūkuma apstākļos plāno palielināt ienākuma nodokli, bet Zviedrijas valdība sper pretēju soli un plāno no jaunā gada pazemināt ienākuma nodokļa likmes, lai atbalstītu cilvēku pirktspēju, vēsta laikraksts “Postimees”.

Ziņu aģentūra “Bloomberg” raksta, ka Zviedrijas valdība 2025.gadā pazeminās ienākuma nodokli, lai atbalstītu to mājsaimniecību pirktspēju, kuras skāris cenu kāpums un kam pieaugušas aizņemšanās izmaksas.

Nākamā gada budžetā šis solis valdībai izmaksās aptuveni 13,5 miljardus Zviedrijas kronu (1,2 miljardus eiro). Turklāt vēl 4,4 miljardi tiks novirzīti nodokļu atvieglojumiem ieguldījumiem dažos akciju un ieguldījumu fondos. Kā raksta “Bloomberg”, tas ir tāpēc, ka Zviedrijas centriski labējā valdība solījusi palielināt atbalstu mājsaimniecībām.

Zviedrijas finanšu ministre Elizabete Svantesone (M) ceturtdienas preses konferencē sacīja, ka Zviedrijā ir lejupslīde un ka ir svarīgi “panākt riteņu griešanos”; proti, lai ar nodokļu samazināšanu mājsaimniecības palielinātu patēriņu un tādējādi izvilktu ekonomiku no lejupslīdes.

Saskaņā ar laikraksta “Dagens Nyheter” vēstīto, tā kā nodokļu samazinājums attiecas gan uz algotiem darbiniekiem, gan pensionāriem, var teikt, ka tas skars lielāko daļu iedzīvotāju. Valdība apgalvo, ka ikviens, kura ienākumi ir vismaz 16 000 Zviedrijas kronu (1400 eiro) mēnesī, gūs labumu no nodokļu samazinājuma.

Procentuālā izteiksmē vislielākais samazinājums būs mazo un vidējo ienākumu saņēmējiem, bet naudas izteiksmē visvairāk saņems tie, kas saņem lielus ienākumus. Maznodrošinātajiem, kuri pelna mazāk nekā 16 700 Zviedrijas kronu (1462 eiro) mēnesī, nodoklis tiks samazināts par 60 Zviedrijas kronām (5,25 eiro). Tiem, kuru ienākumi ir 62 500 kronu (5472 eiro) mēnesī, nodoklis saruks par 836 kronām (73,2 eiro).

Nodokļu samazinājums attiecas arī uz pensionāriem; saskaņā ar valdības datiem, pensionāriem ar vidējo pensiju tas būs nedaudz lielāks par simts kronām (8,75 eiro) mēnesī.

Svarīgākais
Uz augšu