Šodienas redaktors:
Lauma Lazdiņa

Igaunijas Drošības policija: Kiberuzbrukumus Igaunijas valsts iestādēm veica Krievijas militārā izlūkdienesta vienība

Hakeris. Ilustratīvs attēls.
Hakeris. Ilustratīvs attēls. Foto: KACPER PEMPEL

Igaunijas Drošības policija sadarbībā ar 14 dienestiem no desmit valstīm kopīgā operācijā "Toy Soldier" konstatējusi, ka Krievijas militārā izlūkdienesta (GRU) pakļautībā esošā militārā vienība 29155 kopš 2020.gada veikusi kiberuzbrukumus gan Ukrainai, gan NATO un Eiropas Savienības (ES) valstīm, tostarp Igaunijai.

Centrālā kriminālpolicija prokuratūras vadībā veica kriminālprocesu, kurā tika konstatēts, ka šī pati vienība 2020.gadā veica kiberuzbrukumus Igaunijas valsts iestādēm. Kriminālprocesa gaitā par kiberuzbrukumu veikšanu tika identificēti trīs GRU virsnieki: Jurijs Deņisovs, Nikolajs Korčagins un Vitālijs Ševčenko.

"Pirmos pavedienus un aizdomās turamo mēs identificējām jau agrīnā izmeklēšanas posmā, kas ļāva mums sadarbībā ar citām iestādēm novērst lielāku kaitējumu un izplatīšanos," pavēstīja Drošības policijas kibernoziegumu nodaļas vadītājs Ago Amburs.

Prokuratūra vērsās Harju apgabaltiesā ar lūgumu aizturēt trīs aizdomās turētos, kas saistīti ar kiberuzbrukumiem Igaunijā. Harju apriņķa tiesa pieteikumu apmierināja un izdeva aizmugurisku aizturēšanas orderi.

Kā paziņoja valsts prokurors Vahurs Verte, trīs vīrieši ir izsludināti starptautiskajā meklēšanā, pamatojoties uz aizturēšanas orderi. "Lai gan pašlaik ir zināms, ka aizdomās turētie atrodas Krievijā, starptautiskās meklēšanas saraksts un aizturēšanas orderi nozīmē, ka, viņiem atstājot Krieviju, pastāv reāls risks, ka kāda valsts viņus aizturēs un izdos tiesvedībai Igaunijā," sacīja Verte.

Drošības policija kopīgās operācijas "Toy Soldier" ietvaros dažādos savstarpējās izmeklēšanas posmos dalījās ar svarīgu jaunu un papildu informāciju ar starptautiskajiem partneriem, kas papildināja kopējo informāciju. Jo īpaši attiecībā uz kibervienību, kas organizēja kiberuzbrukumus. ASV ir arī izsludinājušas desmit miljonu ASV dolāru atlīdzību par Igaunijā identificētajām personām.

GRU militārā vienība 29155 ir atbildīga par apvērsumu mēģinājumiem, sabotāžu, sabotāžas operācijām un slepkavību mēģinājumiem Eiropā.

2020.gada novembrī kiberuzbrukumi skāra Ekonomikas un sakaru ministriju, Sociālo lietu ministriju un Ārlietu ministriju. Noziedznieki ieguva piekļuvi serveriem, bet ne valsts noslēpumiem.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu