Šodienas redaktors:
Lauma Lazdiņa

ASV izvirza apsūdzības pieciem Krievijas GRU virsniekiem

Foto: AFP/SCANPIX

ASV ceturtdien apsūdzēja piecus Krievijas armijas virsniekus par kiberuzbrukumu veikšanu Ukrainas civilajai infrastruktūrai pirms Krievijas pilna apjoma iebrukuma.

ASV ģenerālprokurora palīgs Metjū Olsens paziņoja, ka Krievijas militārā izlūkdienesta - Galvenās izlūkošanas pārvaldes (GRU) – locekļi, kuriem izvirzītas apsūdzības Mērilendas štatā, rīkoja kiberkampaņu "WhisperGate" pret Ukrainu.

"Kampaņa "WhisperGate" ietvēra uzbrukumus civilajai infrastruktūrai un Ukrainas datorsistēmām, kas nekādi nebija saistītas ar armiju vai nacionālo aizsardzību," Olsens sacīja preses konferencē Baltimorā.

Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) īpašais aģents Viljams Delbanjo paziņoja, ka "WhisperGate" ļaunatūras uzbrukums 2022.gada janvārī "var tikt uzskatīts par šī kara pirmo šāvienu".

Tā nolūks bija nodarīt kaitējumu Ukrainas valdībai un kritiskajai infrastruktūrai, uzbrūkot finanšu sistēmām, lauksaimniecībai, ārkārtas dienestiem, veselības aprūpei un skolām, sacīja Delbanjo.

Olsens sacīja, ka šī kiberkampaņa neaprobežojās ar Ukrainu un ietvēra arī uzbrukumus datorsistēmām ASV un citās NATO valstīs, kuras atbalsta Ukrainu.

22 gadus vecs Krievijas civiliedzīvotājs Amins Stigals jūnijā Mērilendā tika apsūdzēts sazvērestībā datorsistēmu uzlaušanai un iznīcināšanai saistībā ar "WhisperGate".

Stigals un pieci ceturtdien apsūdzētie GRU locekļi vēl nav notverti. Valsts departaments ir piedāvājis 60 miljonu ASV dolāru atlīdzību par informāciju, kas novestu līdz viņu aizturēšanai.

Stigala apsūdzības rakstā viņš un GRU locekļi tika apsūdzēti par "WhisperGate" ļaunatūras izplatīšanu desmitiem Ukrainas valdības aģentūru datorsistēmās pirms Krievijas pilna apjoma iebrukuma.

Tieslietu ministrija paziņoja, ka "WhisperGate" ļaunatūra bija izstrādāta tā, lai izskatītos kā izspiešanas programmatūra, bet tā patiesībā bija "kiberierocis ar nolūku pilnīgi iznīcināt mērķa datoru un ar to saistītos datus".

No datorsistēmām tika nozagti pacientu medicīniskie dati un vietnēs tika ievietots paziņojums: "Ukraiņi! Visa informācija par jums ir kļuvusi publiska, baidieties un gaidiet visļaunāko." Uzlauztie dati arī tika piedāvāti pārdošanai internetā.

ASV prokurors Ereks Barrons paziņoja, ka apsūdzētie virsnieki darbojās GRU 29155.vienībā, kuru viņš raksturoja kā "militārās izlūkošanas aģentūru, kas atbildīga par nāvējošu netīru triku mēģinājumiem visā pasaulē".

Apsūdzības rakstā nosauktie virsnieki bija 29155.vienības kiberoperāciju komandējošais virsnieks pulkvedis Jurijs Deņisovs un leitnanti Vladislavs Borovkovs, Deniss Deņisenko, Dmitrijs Gološubovs un Nikolajs Korčagins.

Apsūdzība tika atslepenota dienu pēc tam, kad ASV apsūdzēja Krievijas valsts propagandas struktūras RT vadītājus un citas personas "ļaunprātīgas ietekmes centienos", kas vērsti pret šī gada ASV prezidenta vēlēšanām.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu