Šodienas redaktors:
Lauma Lazdiņa

Trampa viceprezidents Venss: Apšaudes skolās ir dzīves realitāte

Republikāņu partijas prezidenta kandidāta Donalda Trampa viceprezidents Dž. D. Venss
Republikāņu partijas prezidenta kandidāta Donalda Trampa viceprezidents Dž. D. Venss Foto: Reuters/ScanPix

Republikāņu partijas prezidenta kandidāta Donalda Trampa viceprezidents Dž. D. Venss kampaņas pasākumā raksturojis apšaudes ASV skolās kā "dzīves realitāti", izpelnoties kritiku no politiskajiem oponentiem.

Šonedēļ Džordžijas štatā notika kārtējā apšaude skolā, kurā tika nogalināti četri cilvēki – divi skolēni un divi skolotāji. Vēl vairāki cilvēki tika ievainoti.

Venss kampaņas pasākumā Fīniksā, Arizonas štatā, paziņoja, ka vajadzētu pastiprināt drošības pasākumus ASV skolās, lai šādi notikumi neatkārtotos. 

"Ja tamlīdzīgi psihopāti apdraudēs mūsu bērnus, mums ir jābūt tam sagatavotiem," mītiņā sacīja Venss. "Mums var nepatikt realitāte, kādā dzīvojam, taču tā ir dzīves realitāte. Mums ar to jāsadzīvo."

Atbildot uz žurnālista jautājumu, Venss teica, ka stingrāka šaujamieroču kontrole, ko atbalsta demokrāti, neapturēšot apšaudes skolās. Viņš norādīja, ka šādas apšaudes notiek gan štatos ar brīvākiem ieroču aprites noteikumiem, gan arī  štatos, kur tie ir stingrāki, vēsta ziņu aģentūra AP. Tā vietā ASV Kongresam vajadzētu piešķirt papildu finansējumu drošības pasākumiem skolās.

"Man nepatīk, ka šī ir dzīves realitāte," norādīja Venss. "Bet, ja jūs esat psihopāts un gribat iekļūt ziņu virsrakstos, tad zināt, ka skolas ir viegls mērķis. Mums jāpastiprina drošība mūsu skolās. Mums jāpastiprina drošība, lai tad, ja psihopāts grib ienākt skolā un nogalināt bērnus, tad viņš to nevar izdarīt."

Demokrātu partijas kandidāte uz ASV prezidenta amatu Kamala Herisa sociālajos tīklos iebildusi Vensam.

"Apšaudes skolās nav vienkārši dzīves realitāte," viņa rakstīja. "Tam tā nav jābūt. Mēs varam rīkoties, lai aizsargātu mūsu bērnus, – un to mēs arī darīsim."

Uz Vensa izteikumiem atbildēja arī Herisas un viņas viceprezidenta kandidāta Tima Volca kampaņas runasvīrs Amars Musa, vēsta medijs "Axios".

Herisa un Volcs "zina, ka viņi var rīkoties, lai gādātu par mūsu bērnu drošību un nepieļautu, ka ieroči nonāk noziedznieku rokās", norāda Musa. "Donalds Tramps un Dž. D. Venss vienmēr pirmajā vietā liks NRA [Nacionālo šaujamieroču asociāciju – red.] un ieroču lobiju, nevis mūsu bērnus. Tāda ir izvēle šajās vēlēšanās."

Kā norāda "Axios", pašreizējais ASV prezidents Džo Baidens un viceprezidente Herisa strādājuši, lai ieviestu 2022.gadā ar abu partiju atbalstu pieņemto likumu par šaujamieročiem. Tas paredz pastiprinātas drošības pārbaudes, kad ieroci iegādājas cilvēks, kurš vēl nav sasniedzis 21 gada vecumu, lielāku finansējumu garīgās veselības iniciatīvu un drošības veicināšanai skolās, kā arī citus pasākumus.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu