Šodienas redaktors:
Lauma Lazdiņa

Zelenskis: Kurskas apgabalā krituši vai ievainoti 6000 Krievijas karavīru (4)

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.
Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis. Foto: EPA/Scanpix

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis paziņojis, ka Kurskas apgabalā krituši vai ievainoti aptuveni 6000 Krievijas karavīru un Krievijas draudi par ofensīvu Sumiem ir novērsti.

Zelenskis sacīja, ka, pateicoties Kurskas ofensīvai, šobrīd nepastāv draudi, ka Krievija sāks jaunu uzbrukuma operāciju pie Sumu pilsētas, kā tas notika šā gada maijā, kad Krievija sāka uzbrukumu Harkivai.

Ukrainas prezidents, kurš šodien piedalās Ukrainas kontaktgrupas sanāksmē NATO Ramšteinas gaisa spēku bāzē Vācijā, sacīja, ka Krievija gatavojās sākt jaunu ofensīvu pret Sumu pilsētu, taču "mēs esam vērsuši situāciju pretējā virzienā un ar mūsu pretuzbrukuma palīdzību virzām karu uz Krieviju".

Zelenskis arī norādīja uz izmaiņas kopējā situācijā. "Pirmkārt, mūsu rīcības rezultātā [Krievijas diktators Vladimirs] Putins ir parādījis savas patiesās intereses, un tas būtu acīmredzams pat tiem, kuri varbūt joprojām uzskata, ka Putins karo, lai aizsargātu kādu savas tautas daļu vai kādas savas drošības intereses," viņš teica.

Ukrainas prezidents norādīja, ka, kamēr Ukrainas karavīri virzās uz priekšu Kurskas apgabalā, Krievijas armija turpina ofensīvu Ukrainā.

"Krievijas armijas spējīgākās vienības ir iesaistītas okupācijas zonas paplašināšanā Doneckas apgabalā. Tā ir skaidra Maskavas izvēle. Putins vairāk vēlas okupēt Ukrainu, nekā drošību Krievijai," sacīja Zelenskis.

Zelenskis piektdien ieradies NATO Ramšteinas gaisa spēku bāzē Vācijā, lai piedalītos Ukrainas kontaktgrupas sanāksmē.

"Esmu ieradies Ramšteinas gaisa spēku bāzē, lai piedalītos kontaktgrupas sanāksmē par Ukrainas aizsardzības jautājumiem," vietnē "Telegram" paziņoja Zelenskis. Viņš norādīja, ka Ukraina sagaida no sabiedrotajiem apņēmību un līdzekļus, kas palīdzētu apturēt Krievijas teroru no gaisa.

"Mums vajadzīgs, lai visi ieroči no jau izziņotajām atbalsta paketēm beidzot nonāktu pie kaujas brigādēm," sacīja Zelenskis, kārtējo reizi lūdzot nodrošināt Ukrainai tālās darbības ieročus, kas "pietuvinātu taisnīgu mieru".

Zelenskis arī paziņoja, ka tiksies ar ASV un Vācijas aizsardzības ministriem. "Pēc tam – Itālija," viņš piebilda. Tur Ukrainas prezidents piedalīsies starptautiskā ekonomikas forumā.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu