Cik bieži autovadītājam jāpārbauda redze?

Foto: Freepik

Autovadītāji transportlīdzekļa vadīšanas laikā visvairāk nodarbina acis. Ja redze ir laba – viņš labāk spēs strauji reaģēt bīstamās situācijās un izvairīties no nelaimes gadījumiem. Ceļu satiksmes noteikumos rakstīts - autovadītājiem, skaidrā diennakts gaišajā laikā ir jāspēj saskatīt priekšā braucošās automašīnas numura zīme vismaz 40 m attālumā, savukārt skaidrā diennakts tumšajā laikā, kad ieslēgtas visas likumā noteiktās ārējās automašīnas apgaismes ierīces – 20 m attālumā.

Saskaņā ar likumu, autovadītājiem redze jāpārbauda katru reizi, kad beidzies medicīniskās izziņas derīguma termiņš – līdz 60 gadu vecumam autovadītājiem redze jāpārbauda tikai reizi 10 gados (AM, A1, A, B1, B un BE kategorijas transportlīdzekļu vadītājiem), taču Vision Express galvenā optometriste Jeļena Stūriška norāda, ka “apzinīgs autovadītājs, kuram nav nepieciešamas brilles vai kontaktlēcas redzi pārbauda vismaz reizi divos gados. Savukārt vadītājam, kuram speciālists jau ir izrakstījis briļļu lietošanu ikdienā redze būtu jāpārbauda reizi gadā, savukārt šoferīšiem, kuri lieto kontaktlēcas – divas reizes gadā”.

“Autovadītājiem, kuriem jau ir noteikts lietot kādu no redzes korekcijas līdzekļiem redze jāpārbauda biežāk, jo nepiemērotu briļļu lēcu / kontaktlēcu lietošana var izraisīt pastāvīgu redzes muskuļu saspringumu, kas var novest pie redzes miglošanās, dubultošanās, galvassāpēm, kā rezultātā pasliktinās reakcijas ātrums. Tādējādi šādi šoferi kļūst bīstami ne tikai sev, bet arī pārējiem satiksmes dalībniekiem,” skaidro speciāliste.

Foto: Publicitātes

Lai akcentētu redzes problēmu aktualitāti, Vision Express šobrīd rīko kampaņu, kas dod iespēju autovadītājiem veikt profesionālu un pilnvērtīgu redzes pārbaudi pie labākajiem Latvijas speciālistiem tikai par 15 eiro. Ērti redzes pārbaudei var - pieteikties te. Pārbaudes laikā optometrists noskaidros redzes asumu tālumā, tuvumā, akomodācijas funkcijas un acu veselības stāvokli. Pēc redzes pārbaudes tiks izrakstīta atbilstoša briļļu un/vai kontaktlēcu recepte un speciālists izstāstīs par redzes pārbaudē iegūtajām atradnēm, kā arī nepieciešamības gadījumā sniegs kādas rekomendācijas un atbildēs uz jautājumiem, ja tādi radušies.

“Braucot garākos pārbraucienos, būtu vēlams ik pēc pāris stundām apstāties, izkāpt no automašīnas un svaigā gaisā pamirkšķināt acis, izkustēties un izkustināt arī sprandu. Tas palīdzēs atslābināt redzi kopumā, kā arī palīdzēs pret nogurumu un galvassāpēm, jo nereti stīvā poza, vadot automašīnu, samazina asinsrites caurlaidību sprandā, tādējādi radot diskomfortu.

Taču lietojot kādu no navigācijas ierīcēm diennakts tumšajā laikā der atcerēties, ka tās ekrāna spilgtums ir jānoregulē nakts braukšanas režīmā, lai tās izstarotā gaisma neapgrūtinātu braukšanu un neradītu lieku saspringumu un nežilbinātu pašu transportlīdzekļa vadītāju. Šo pašu principu der paturēt prātā arī blakus un aizmugurē sēdošajiem pasažieriem. Lai gan tas ir ļoti individuāli, pastāv liels risks, ka skatoties kādā no spoguļiem, kurā atspīd viedierīces atstarotā gaisma, vadītājs var ātrāk nogurt – kļūt neuzmanīgs vai apžilbt,” norāda speciāliste.

Visbiežāk sastopamā autovadītāju redzes problēma ir slikta redzamība krēslā vai tumsā.

Lielākais mīnuss ir tas, ka autovadītāji to neuztver kā redzes problēmu, jo gaišā dienas laikā šķietami redz labi. Taču tā ir vislielākā kļūda, jo sliktā redzamība krēslā vai tumsā ir signāls, ka steidzami jāpārbauda redze un par šādu faktu jāinformē speciālists.

Mums, Vision Express, ir svarīga autovadītāju redzes veselība un droša satiksme, tāpēc aicinām visus šoferus būt atbildīgiem un veikt redzes pārbaudes regulāri.

Šobrīd autovadītājiem redzes pārbaude tikai 15 eiro - piesakies te.

Uz augšu