Šodienas redaktors:
Artūrs Guds

Ukraina kritizē Krievijas "propagandas" filmas demonstrēšanu Venēcijas kinofestivālā

Foto: VIACHESLAV RATYNSKYI

Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska personāla vadītājs Andrijs Jermaks piektdien kritizēja Krievijas "propagandas" filmas demonstrēšanu Venēcijas kinofestivālā.

Kanādas krievu kinorežisore Anastasija Trofimova festivālā parādīja dokumentālu filmu "Krievi karā", kas uzņemta, režisorei pavadot vairākus mēnešus Krievijas armijas bataljonā, kad tas virzījās uz priekšu Ukrainas austrumos pēc Krievijas pilna apjoma iebrukuma sākuma 2022.gada februārī.

Ukrainas kultūras un politiskajās aprindās ir izcēlies sašutums par šo filmu, kuru daudzi uzskata par prokremlisku materiālu, kas mēģina attaisnot Maskavas uzbrukumu.

Jermaks sacīja, ka ''propagandas filmas'' demonstrēšana kinofestivālā ir "apkaunojoša".

Sociālo mediju ierakstā viņš jautāja, kāpēc "Anastasija Trofimova, tāpat kā dažas citas Krievijas kultūras figūras - no valsts, kas katru dienu nogalina ukraiņus, mūsu bērnus - vispār var strādāt civilizētajā pasaulē".

Trofimova ir sacījusi, ka grib šajā filmā parādīt "pavisam parastus puišus", kas cīnās par Krieviju, un ka viņas dokumentālā filma atspēko Rietumos valdošo priekšstatu, ka visi Krievijas karavīri ir kara noziedznieki.

Ukraiņu sociālā aktīviste un Jermaka padomniece Darja Zarivna sacīja, ka filma mēģina "attaisnot Krievijas armiju, kas ir tieši atbildīga par noziegumiem pret ukraiņu tautu".

Viņa arī apsūdzēja Trofimovu "kliedzošā kara noziegumu noklusēšanā un mēģinājumā padarīt miglainu atšķirību starp upuri un agresoru".

Filmu kritizēja arī ievērojami Ukrainas kinematogrāfisti.

"Šī filma var maldīgi likt jums noticēt, ka tā ir pretkara filma, tāda, kas apšauba pašreizējo režīmu Krievijā," sociālā tīkla "Facebook" ierakstā paziņoja producente Darja Basela, kas noskatījās šo filmu festivālā.

"Tomēr tas, kam es biju aculieciniece, ir pirmklasīgs tīras Krievijas propagandas piemērs," sacīja Basela.

Viņa sacīja, ka filmā parādīti karavīri, kas atkārto nepatiesos Kremļa naratīvus par ukraiņiem kā "nacistiem", un apsūdzēja Trofimovu Krievijas agresijas pret Ukrainu kopš 2014.gada ignorēšanā.

Basela ari uzsvēra, ka Trofimova iepriekš bija veidojusi vairākas dokumentālas filmas Krievijas propagandas kanālam "Russia Today" (RT).

Ukraiņu kinematogrāfiste Irina Cilika raksturoja Trofimovas darbu kā "vēmienu". Viņa arī kritizēja festivāla organizētājus, ka tie izvēlējušies parādīt "kaut ko, kas tik slikti ož".

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu