Šodienas redaktors:
Artūrs Guds

Klimata aizstāvju organizācijas bloķē Amsterdamas "Rijksmuseum"

Foto: EPA /Scanpix

Vides aktīvistu organizācijas "Extinction Rebellion" (Sacelšanās pret izmiršanu, XR) organizētās blokādes dēļ sestdien līdz turpmākam paziņojumam slēgts Amsterdamas Nacionālais muzejs (Rijksmuseum).

"Apmeklētāju, personāla un mākslas kolekcijas drošība ir prioritāra," ziņu aģentūrai ANP norādījis muzeja pārstāvis. "Jebkura rīcība, kas to apdraud, ir nepieņemama."

Dzeltenā tērpti protestētāji iepriekš pieķēdējās pie muzeja ieejas un apmeklētāju atbaidīšanai aizdedzināja dzeltenas dūmu sveces.

Aktīvisti paziņoja, ka viņu mērķis esot piespiest muzeju izbeigt sadarbību ar līdzšinējo galveno sponsoru - banku ING, kas finansējot klimatam kaitīgus projektus.

Ekstrēmisti paziņojuši, ka blokāde turpināsies, kamēr to prasības netiks izpildītas.

Muzeju, kura ekspozīcija veltīta gan Nīderlandes vēsturei, gan tās mākslai, katru dienu apmeklē tūkstošiem interesentu no visas pasaules.

"Tas ir neizprotami, ka "Rijksmuseum" atļauj sevi finansēt ING, lielākajam klimata krīzes finansiālajam dzenulim," sarunā ar ANP izteicies XR pārstāvis, piebilstot, ka muzejs ļaujot lielākajam piesārņotājam "slēpties aiz Nīderlandes vēsturē slaveniem mākslas darbiem".

Savukārt ING pārstāvis norādījis, ka gadījumā, ja XR ir kādas problēmas ar bankas finansēšanas politiku, lai vides aizstāvji vēršas tieši pie ING, ne pie muzeja.

XR jau sen vēršas pret "fosilās industrijas" finansēšanu. Vides aktīvisti jau vairākkārt bloķējuši Amsterdamas apvedceļu A10 netālu no ING galvenās mītnes.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu