Šodienas redaktors:
Artūrs Guds

Video Ukraina sākusi izmantot frontē “dronus – ugunsmetējus” un lidojošos automātus (25)

Foto: Ekrānuzņēmums no video

Ukrainas bruņotie spēki ir izmantojuši jauna veida bezpilota lidaparātus, lai uzbruktu Krievijas pozīcijām. Runa ir par tā sauktajiem “pūķu droniem”, kas uz ienaidnieka pozīcijām izspļauj alumīnija un dzelzs oksīda maisījumu, ziņo CNN. Šāds sastāvs aizdegas aptuveni 2200 grādu temperatūrā. Termīta maisījums ātri iznīcina veģetāciju, var izdedzināt metālu un radīt nopietnus un potenciāli letālus ievainojumus cilvēkiem.

Ukrainas Aizsardzības ministrija publicēja videoierakstu par šādu bezpilota lidaparātu izmantošanu. Publicētajos kadros redzams, kā zemu lidojoši droni izmet uguns strūklu – patiesībā izkausētu metālu – uz krūmājos paslēpušos Krievijas karavīru pozīcijām. Tas atgādina liesmas, kas izplūst no pūķa mutes, tāpēc droniem dota tāda iesauka.

“Tie ir mūsu atriebības spārni, kas nes uguni tieši no debesīm! Tie kļūst par reālu draudu ienaidniekam, dedzinot viņa pozīcijas ar tādu precizitāti, kādu nespēj sasniegt neviens cits ierocis,” teikts Ukrainas 60. mehanizētās brigādes paziņojumā.

Militārais analītiķis un bijušais britu armijas virsnieks Nikolass Drumonds termīta maisījuma nomešanu, izmantojot dronu, raksturoja kā “diezgan novatorisku risinājumu”. “Taču, izmantojot to šādā veidā, tā ietekme būs drīzāk psiholoģiska, nevis fiziska,” viņš piebilda.

Ukrainas bruņotie spēki ir sākusi pret Krievijas armiju izmantot arī lidojošo Kalašņikova automātu. Šādu ieroci ir radījusi ukraiņu inženieru grupa “Wild Hornets”. AK-47 tika uzstādīts uz platformas ar četriem propelleriem un pacelts gaisā kā drons. Augusta vidū šāda sistēma pirmo reizi uzbruka Krievijas karaspēka pozīcijām, sacīja laikraksta “Bild” atvērto datu analīzes eksperts Julians Ropke.

Pēc viņa teiktā, lidojošo ložmetēju var vadīt no aizsargātas pozīcijas vairāku kilometru attālumā no operatora. Sarežģītākais šādā izstrādē ir stabilizēt AK-47 šaušanas laikā, lai drons atsitiena dēļ nenovirzītos un lai tas šautu precīzi. Ropke piebilda, ka šāda ieroča efektivitāte joprojām nav skaidra, kā arī nav zināms, vai tas tiks ieviests masveida ražošanā.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu