Šodienas redaktors:
Artūrs Guds

Vācijas iznīcinātāji “Eurofighter” pirmo reizi pietuvojušies Krievijas robežai Somijā

Foto: dpa/picture-alliance / dpa/Scanpix

Vācijas iznīcinātāji “Eurofighter” no Luftwaffe 71.taktiskās eskadriļas pirmo reizi piedalījušies militārajās mācībās pie Krievijas robežas Somijā. Kā norāda AeroTime, manevru “Baana-24” ietvaros trīs iznīcinātāji nolaidās un pacēlās no ceļa netālu no Hosio ciemata, kas atrodas tikai 180 km no Krievijas robežas. Šī ir pirmā reize, kad Vācijas iznīcinātāji piedalās šāda veida mācībās kopš Somijas pievienošanās NATO 2023. gada aprīlī.

Iepriekš līdzīgos manevros piedalījās ASV iznīcinātāji F-35, kas arī nolaidās uz civiliem auto ceļiem. Vācijas dalība mācībās liecina par NATO dalībvalstu sadarbības padziļināšanos reģionā, kam ir īpaša stratēģiska nozīme Krievijas robežas tuvuma dēļ.

Rovaniemi gaisa spēku bāze, kas atrodas 147 kilometrus no Krievijas robežas, ir kļuvusi par galveno NATO militāro operāciju centru šajā reģionā. Bāzes tuvums Krievijas robežai padara to par stratēģiski svarīgu vietu, kas, iespējams, ir piesaistījusi Krievijas armijas uzmanību. Saskaņā ar “BILD” atvērto datu analīzes eksperta Džuliana Ropkes teikto, “var pieņemt, ka Krievijas radaru sistēmas ir rūpīgi novērojušas šīs mācības”.

Somija oficiāli pievienojās NATO 2023. gada aprīlī, krasi mainot spēku līdzsvaru Ziemeļeiropā. Valsts jaunais statuss ir radījis iespēju rīkot plaša mēroga militārās mācības ar alianses partneriem. Vienas no šādām mācībām ir manevri “Baana-24”, kuros civilie ceļi tiek izmantoti kā skrejceļi.

Šādu mācību mērķis ir trenēties ātrā mobilizācijā, kā arī infrastruktūras izmantošanā ārkārtas situācijā, kas varētu rasties NATO un Krievijas konflikta eskalācijas gadījumā. Spriedze starp Krieviju un Rietumvalstīm pastāvīgi pieaug, un šādas mācības kalpo kā apliecinājums alianses gatavībai ātri reaģēt uz jebkādiem izaicinājumiem.

Somijas militārpersonām jau ir pieredze līdzīgos manevros: iepriekšējās mācībās arī ASV iznīcinātāji F-35 nosēdās uz auto ceļiem. Šādas mācības apliecina NATO valstu gatavību potenciāla apdraudējuma gadījumā militārajām operācijām izmantot netradicionālu infrastruktūru.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu