Sārts par drona ielidošanu Latvijā: Šis gads mums paies Krievijas hibrīdoperāciju zīmē (5)

NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktors Jānis Sārts.
NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktors Jānis Sārts. Foto: Zane Bitere / LETA

Krievijas bezpilota lidaparāta ielidošana Latvijas gaisa telpā nav liels pārsteigums, sestdienas notikumus komentē Rīgā bāzētā NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktors Jānis Sārts.

Viņš skaidro, ka Krievija pēdējos mēnešos ir palielinājusi savas hibrīdoperācijas Rietumos, organizējot sabotāžas, ietekmes operācijas, iejaukšanās vēlēšanās.

"Ielaist dronu Latvijas gaisa telpā mācību "Namejs" laikā atbilst šim kursam," uzskata Sārts.

Vienlaikus viņš uzteic Nacionālos bruņotos spēkus (NBS), kas spēj kontrolēt mūsu gaisa telpu, zināja par šo dronu un tā lidojumu, un tagad šis bezpilota lidaparāts ir Latvijas rīcībā.

"Kā jau esmu teicis, šis gads mums paies Krievijas hibrīdoperāciju zīmē. Jābūt tam gataviem un jāparāda savs spēks," aicina Sārts.

Jau ziņots, ka sestdien Latvijā no Baltkrievijas ielidojis un pēcāk Rēzeknes novadā nokritis Krievijas militārās nozīmes bezpilota lidaparāts, aģentūru LETA informēja Aizsardzības ministrijā (AM).

Saskaņā ar ministrijā pausto, sestdien Rēzeknes novadā ir nokritis krievu bezpilota lidaparāts. Pašlaik atbildīgie dienesti, tajā skaitā Valsts policija, turpina veikt izmeklēšanu par notikušā incidenta apstākļiem. Taču AM norāda, ka jau pēc pirmatnējiem datiem tas ir militārās nozīmes Krievijas bezpilota lidaparāts un, saskaņā ar NBS pieejamo informāciju, tas ielidojis Latvijas gaisa telpā no Baltkrievijas.

NBS rīkojas saskaņā ar noteiktajām procedūrām, tajā skaitā ir informēta NATO komandvadība. Par incidentu informētas atbildīgās valsts amatpersonas, tiesībsargājošās iestādes un reģiona NATO valstis.

NBS konstatēja bezpilota lidaparāta nonākšanu Latvijas teritorijā, kā arī monitorēja tā kustību un konstatēja nokrišanas vietu, uzsver ministrijā. Situācijas izmeklēšana turpinās.

NBS komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš atklāja, ka bezpilota lidaparāts Latvijas gaisa telpā ielidojis sestdien un tika uzreiz pamanīts.

"Mēs izvērtējām un monitorējām situāciju, cik bīstama tā ir, un vai varētu tikt apdraudēti objekti un civiliedzīvotāji," stāstīja Kalniņš, piebilstot, ka lēmums pieņemts atbilstoši NBS un arī NATO dalībvalstij pieņemtajai procedūrai.

Sākotnēja informācija liecinot, ka objektam Latvijā nav bijis "naidīgu mērķu". Izmeklēšana vēl tiks veikta, taču speciālistiem pieejamā sākotnējā informācija ir, ka dronam "nav bijis specifisks mērķis ielidot Latvijā".

Precīzākas detaļas par objekta nokrišanas vietu un apstākļiem NBS nesniedz.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu