Meksikā turpinās protesti, kas saļodzījuši attiecības ar ASV un finanšu tirgus (1)

Foto: LUIS CORTES / REUTERS

Meksikas galvaspilsētas ielās svētdien izgāja vairāki tūkstoši cilvēku, pamatā tiesu darbinieki un jurispudences studenti, lai protestētu pret prezidenta Andreasa Manuela Lopesa Obradora ierosinātajām tiesu sistēmas reformām.

Kreisais populists Lopess Obradors cita starpā ierosinājis turpmāk tiesnešus izraudzīt tiešās vēlēšanās, to attiecinot arī uz Augstākās tiesas tiesnešiem.

Pretrunīgi vērtētās reformas jau apstiprinājusi Pārstāvju palāta, un tagad debates par tām sākas Senātā.

Iecerētās tiesu sistēmas reformas ne tikai izsaukušas tiesnešu un tiesu darbinieku protestus, bet radījušas arī saspīlējumu Meksikas diplomātiskajās attiecībās ar ASV un satricinājušas finanšu tirgus.

Foto: SILVANA FLORES/AFP/Scanpix

Streikojošie tiesu sistēmas darbinieki aicinājuši šajā jautājumā iejaukties Augstāko tiesu, lai gan Lopess Obradors apgalvo, ka tam neesot juridiska pamata.

Arī Meksikas Augstākā tiesa, protestējot pret reformām, lēmusi apturēt savu darbu.

Augstākās tiesas priekšsēdētāja Norma Pinja svētdien brīdināja, ka Meksikas tiesu sistēmai draud sagrāve.

Pagājušajā nedēļā Pinja pavēstīja, ka Augstākā tiesa lems, vai tās jurisdikcijā ir reformu apturēšana.

Svētdien viņa sociālās saziņas vietnēs izplatīja divus alternatīvus reformu piedāvājumus un aicināja prezidentu un Kongresu ieklausīties meksikāņu izteiktajos iebildumos.

"Šodien tas ir iespējams. Mēs situāciju varam mainīt," uzsvēra Pinja.

ASV, kas ir Meksikas lielākais tirdzniecības partneris, brīdinājušas, ka reformas var apdraudēt attiecības, kas balstītas investoru uzticībā Meksikas tiesu sistēmai.

Lopess Obrados apgalvo, ka reformas ir nepieciešamas, jo šobrīd tiesneši kalpojot dažādu ekonomisku un noziedzīgu grupējumu interesēm.

Lopesa Obradora sešus gadus ilgais pilnvaru termiņš beidzas septembrī, un viņu amatā nomainīs līdzšinējā prezidenta uzticama līdzgaitniece Klaudija Šeinbauma, kas uzvarēja jūnijā notikušajās vēlēšanās.

Sagaidāms, ka Šeinbauma turpinās sava mentora politiku.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu