Šodienas redaktors:
Artūrs Guds

Apsūdzības izvarošanā un cilvēktirdzniecībā: kas ir influenceris Endrū Teits, kam seko jaunā vīriešu paaudze

Foto: AP Photo/ Alexandru Dobre/Scanpix

Policijas reidi Rumānijā, apsūdzības nodokļu nemaksāšanā Lielbritānijā un tiesvedības par vairākiem izvarošanas gadījumiem – tie ir tikai pēdējie daži mēneši brāļu Endrū un Tristana Teitu dzīvē. Neskatoties uz to, Endrū Teits ir influenceris, ko par savu elku uzskata miljoniem jaunu vīriešu visā pasaulē.

37 gadus vecajam Endrū Teitam ir desmit miljoni sekotāju sociālajā tīklā "X" – vienā no nedaudzajām platformām, kas nav bloķējušas viņa kontus. Teits parāda dzīvi, ko daudzi viņa sekotāji uzskata par ideālu: luksusa automašīnas, grezni nekustamie īpašumi, bagātība. Viņš ir pasaulē ietekmīgākais "vīriešsfēras" (manosphere) influenceris, kura viedokļi par vīrišķību veido jaunās vīriešu paaudzes skatījumu uz dzīvi.

Teits sekotājiem reklamē savu mājaslapu, kurā par 50 dolāriem mēnesī sola iemācīt, kā sākt pelnīt pa īstam. Protams, kā jau šādos "veiksmīgas dzīves kursos" ierasts, ja solītos labumus tā arī neizdodas iegūt, tirgotājs ne pie kā nav vainīgs, jo acīmredzot pircējs pietiekami stipri to negribēja.

Taču Teita gadījumā tie nav tikai virtuālie kursi par visu un neko, ar kādiem pašlaik pasaulē piepelnās daudzi cilvēki. Par 8000 dolāru gadā Teita mācekļi ieguva pieeju īpašai "Telegram" tērzētavai, kurā viņiem tika mācīts, kā ar viltu seksuāli ekspluatēt sievietes – romantisku attiecību aizsegā emocionāli manipulēt un pamazām nošķirt viņas no ģimenes un draugiem, līdz viņas piekrīt vebkameru čatos, proti, par naudu izģērbties un veikt seksuālas darbības kameras priekšā. Savukārt vīrieši, kas ievilinājuši sievietes šādā darbā, patur sev visu vai lielāko daļu no viņu nopelnītās naudas – proti, nodarbojas ar sutenerismu, liecina raidorganizācijas BBC rīcībā pirms gada nonākušie "Telegram" ziņojumi.

Tā nebija tikai izlikšanās vai pasaciņu stāstīšana. BBC žurnālisti uzmeklēja vairākas sievietes, kuras Teita mācekļi ar tieši tādām metodēm bija ievilinājuši darbā vebkameru vietnēs, pakļaujot viņas ar psiholoģiskām manipulācijām, fizisku vardarbību, izolēšanu no tuviniekiem un teju absolūtu kontroli pār viņu dzīvi, vienlaikus iekasējot pat 80% no viņu nopelnītā.

"Mans darbs bija panākt, lai sievietes manī iemīlas," Teits savulaik rakstīja savā mājaslapā, reklamējot savus "kursus". "Mans darbs bija satikties ar sievieti, aiziet uz dažiem randiņiem, pārgulēt ar viņu, notestēt kvalitāti, panākt, lai viņa manī iemīlas tik ļoti, lai darītu visu, ko lieku. Tad es pierunātu viņu strādāt vebkameru [vietnē], lai mēs kopā varētu kļūt bagāti."

Pētnieciskās žurnālistikas organizācijas ICIJ rīcībā nonākušie dokumenti liecina, ka bizness bijis ienesīgs.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu