Krievijā bez pārmaiņām: pēc reģionālajām vēlēšanām pie varas paliek "Vienotā Krievija"

Foto: Yekaterina Shtukina/AP

Svētdien Krievijā notikušajās reģionālajās vēlēšanās savus amatus saglabājuši visi pašreizējie gubernatori, bet reģionālajos parlamentos ievēlēti valdošās partijas "Vienotā Krievija" kandidāti.

Gubernatoru vēlēšanas notika 21 no Krievijas reģioniem, un 20 no tiem uzvarēja "Vienotās Krievijas" izvirzītie kandidāti, bet Aizbaikāla novadā, kur valdošā partija savu kandidātu neizvirzīja, uzvarējis Kremļa atbalstītais "neatkarīgais" kandidāts.

Kā konstatējusi vēlētāju tiesību aizsardzības organizācija "Golos", nevienā no apgabaliem reālas konkurences nav bijis.

Habarovskas novadā, kur vairākus gadus pie varas atradās nelaiķa Vladimira Žirinovska dibinātā Liberāldemokrātiskā partija (LDPR), arī uzvarējis "Vienotās Krievijas" izvirzītais kandidāts, par kuru balsojis 81% vēlētāju.

Vēl divos reģionos - Hantu-Mansu autonomajā apvidū un Ingušijā - reģiona vadītājus izraudzījās vietējo parlamenta deputāti. Abos reģionos no diktatora Vladimira Putina piedāvātajiem trim kandidātiem deputāti izraudzījušies "Vienotās Krievijas" pārstāvjus.

Maskavas domē visas 45 vietas ieguvuši varasiestāžu izraudzītie kandidāti.

Viņu vidū ir 38 "Vienotās Krievijas" pārstāvji, trīs komunisti un divi "neatkarīgie". Vēl pa vienam mandātam ieguvušas Kremlim lojālās partijas "Taisnīgā Krievija" un "Jaunie ļaudis".

Arī Krasnojarskas novada likumdevēju sapulcē, kur iepriekš vairākums bija LDPR, tagad dominēs "Vienotā Krievija", kas ieguvusi vairāk nekā 45% pēc partiju sarakstiem un uzvarējusi vismaz 18 no 24 vienmandāta apgabaliem.

Vienlaikus ar reģionālajām vēlēšanām notika Valsts domes papildvēlēšanas Hakasijā, kā arī Brjanskas un Rostovas apgabalos uz to deputātu vietām, kas dažādu iemeslu dēļ nolikuši savus mandātus. Šajās vēlēšanās uzvarējuši divi "Vienotās Krievijas" kandidāti un "neatkarīgais" kandidāts - bijušais Krievijas enerģētikas ministrs Nikolajs Šuļginovs.

Visaugstākā vēlēšanu aktivitāte fiksēta Brjanskas apgabalā, kur pie balsošanas urnām devušies 69,2% vēlētāju, bet viszemākā Hakasijā - 31,1%.

Maskavā vēlēšanās piedalījies 41% pilsētnieku, no kuriem lielākā daļa jeb 95,5% balsojusi attālināti. Iecirkņos nobalsojuši vien 142 000 maskaviešu.

Neskatoties uz to, ka vēlēšanas Krievijā jau sen pārvērtušās par izrādi ar iepriekš zināmu iznākumu, kuras vienīgais uzdevums ir kārtējo reizi apstiprināt Putina diktatūras leģitimitāti, vēlēšanu novērotāji dažādos reģionos fiksējuši masveida pārkāpumus, tajā skaitā vēlētāju organizētu atvešanu uz iecirkņiem, tā dēvētos karuseļus jeb daudzkārtēju balsošanu un vēlētāju uzpirkšanu.

Par pārkāpumiem žēlojas pat totalitārajam režīmam lojālie komunisti un liberāldemokrāti.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu