Stradiņa slimnīcā veikta sarežģīta aortas rekonstrukcijas operācija

Foto: Stradiņa slimnīca

Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas (PSKUS) Asinsvadu ķirurģijas nodaļa sadarbībā ar ārvalstu ekspertiem šovasar augustā veikusi pilnu aortas rekonstrukcijas operāciju, informēja PSKUS.

Konkrētajam pacientam šī bijusi piektā asinsvadu operācija - tika veikta totāla aortas rekonstrukcija. Operācija ar plānu nomainīt praktiski visu slimo aortu ar sintētisko protēzi bijis vienīgais risinājums, lai novērstu dzīvībai bīstamu situāciju.

Unikālais šajā operācijā bijis ne tikai tās tehniskais sarežģītums, bet arī fakts, ka pacientam jau iepriekš bija veiktas vairākas ķirurģiskas operācijas, padarot procesu īpaši bīstamu un izaicinošu.

Šāda apjoma un sarežģītības operācijas Eiropā veic tikai aptuveni desmit centros, un Latvijā šādas sarežģītības operācija veikta pirmo reizi, klāsta slimnīca. Totālas aortas rekonstrukcijas operācijas plāns izstrādāts sadarbībā ar profesoru Maiklu Džeikobu no Māstrihtas Universitātes slimnīcas Nīderlandē.

PSKUS virsārsts klasiskajā asinsvadu ķirurģijā Mārcis Gediņš informēja, ka operācija ilga sešas stundas un 30 minūtes. Tagad pacientam tiek prognozēta pilnīga atveseļošanās aptuveni viena mēneša laikā. Ārstu komanda veica torakoabdominālās aortas aneirismas rezekciju un protezēšanu ar sintētiskajām protēzēm, nodrošinot pacienta dzīvības saglabāšanu un dzīves kvalitātes uzlabošanu.

Pacienta ārstēšanās ceļš slimnīcā sākās 2019.gada rudenī, kad viņš tika stacionēts ar sirds mazspējas dekompensāciju - pārbaudes laikā pacientam atklāja krūšu aortas atslāņošanos. No 2020.gada pacientam tika veikti vairāki operāciju cikli, kā rezultātā izdevās stāvokli uzlabot, tomēr 2024.gada vasarā krasi pieauga descendējošās aortas aneirisma, kas sasniedza bīstamu septiņu centimetru diametru. Aneirisma plīsuma risks gada laikā pārsniedza 20-30%, un iespējamā mirstība plīsuma gadījumā bija lielāka nekā 90%.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu