Noskaties Sveika skola - sveika satiksme! Eksperta ieteikumi drošākam septembrim (1)

Foto: Ekrānuzņēmums no video

Pirmais mācību gada mēnesis allaž ir saspringts visiem satiksmes dalībniekiem. "Drošas braukšanas skolas" direktors Jānis Vanks piedāvā dažus ieteikumus, kā skolēniem sadzīvot ar citiem satiksmes dalībniekiem. Vasaras brīvlaika mēnešos autovadītāji un skolēni ir viens par otru aizmirsuši.

Tagad ielās parādīsies ne tikai gājēji, bet arī vairāk riteņbraucēju un skrejriteņu lietotāju. Vairums ar skrejriteņiem un velosipēdiem brauks pa trotuāru, kur jāpatur prātā kāds ļoti svarīgs noteikums - gājējs tur ir karalis.

Papildu rūpes allaž sagādā paši jaunākie skolasbērni. Likums atļauj skolēniem, sākot ar 2. klasi, doties uz skolu un mājup pašiem. Ideālais scenārijs būtu šo maršrutu iziet vai izbraukt kopā. Ar skaidrojumiem, kā droši šķērsot ielu, var izrādīties par maz, jo bieži rodas kārdinājums darīt to neatļautā vietā - jo drošākais ceļš uz skolu nemaz nav taisnākais.

Īsceļus bieži nākas meklēt arī pašiem vecākiem, kas varonīgi cenšas divreiz dienā apmeklēt skolas priekšu automašīnā. Te svarīgi domāt ne tikai par sevi, bet arī par citiem. Apstāšanās uz pārejas vai skolas autobusa stāvvietā, pagriezienu signālu nerādīšana un sastrēgumu radīšana uz līdzenas vietas agros rītos ir ierasta aina ne tikai Rīgā, bet arī Pierīgā un citur.

Citiem vadītājiem jāņem vērā, ka rītos un pēcpusdienās automašīnu būs vairāk un vismaz pirmo mēnesi braukšana nebūs raita. Tāpat nedrīkst aizmirst par tuvojošos rudeni, jo dienas kļūst īsākas un vakari - tumšāki. Vienlaikus turpinās ceļa remonti, silto laiku turpina izmantot motobraucēji, un turpinās ražas novākšana, kurā iesaistīta smagā tehnika.

Plašāk "TV Autoziņas" sižetā!

Nepalaid garām!
Uz augšu