Šodienas redaktors:
Lauma Lazdiņa

Plāno ierobežot iespējas Krievijas subjektiem iegādāties zemi Latvijā

Cēsu pils tornis un Latvijas karogs.
Cēsu pils tornis un Latvijas karogs. Foto: Zane Bitere/LETA

Koalīcija konceptuāli vienojusies ierobežot iespējas Krievijas subjektiem iegādāties zemi Latvijā, pirmdien pēc valdošās koalīcijas partiju sadarbības sanāksmes žurnālistiem teica "Jaunās vienotības" Saeimas frakcijas vadītājs Edmunds Jurēvics.

"Koalīcija konceptuāli vienojās, ka nepieciešams analizēt Somijas piedāvāto piemēru. Kopā ar koalīcijas partneriem un ekspertiem izvērtēsim labāko veidu, kādā likumdošanas līmenī ierobežot iespējas Krievijas pilsoņiem pirkt nekustamos īpašumus Latvijā," skaidroja Jurēvics.

Ministru prezidentes Evikas Siliņas (JV) preses sekretārs Aleksis Zoldners iepriekš informēja, ka šī jautājuma pārrunāšanu koalīcijas partiju sadarbības sanāksmē tika iniciējusi Zemkopības ministrija.

Somijas aizsardzības ministrs Anti Hekenens pagājušajā nedēļā ierosinājis likumprojektu, kas aizliegtu Krievijas pilsoņiem un juridiskām personām iegādāties īpašumus Somijā.

Likumprojekta mērķis ir samazināt drošības risku krīzes laikā. Aizliegums attiektos uz pilsoņiem un fondiem no valstīm, kuras Eiropas Savienība uzskata par tādām, kas pārkāpušas citu valstu teritoriālo suverenitāti un varētu apdraudēt Somijas nacionālo drošību.

Ārlietu ministrijā iepriekš pauda, ka ierobežojumu noteikšana trešo valstu pilsoņiem iegādāties zemi Latvijā ir likumdevēja izšķiršanās jautājums.

ĀM atzīmēja, ka ārlietu ministre Baiba Braže (JV) jūnijā darba vizītes laikā Somijā ar Somijas drošības iestādēm un likumdevēja pārstāvjiem diskutēja par iespēju aizliegt Krievijas pilsoņiem iegādāties īpašumus, ar mērķi samazināt drošības riskus krīzes laikā. Tāpat ministre šo iniciatīvu ir pārrunājusi ar Lietuvas, Igaunijas un Polijas kolēģiem īsi pēc vizītes Somijā.

Līdztekus Braže šī gada 30.jūlijā, atbildot uz Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas lūgumu izvērtēt iespējamos ierobežojumus vai aizliegumus Krievijas, Baltkrievijas un potenciāli citu trešo valstu pilsoņiem iegādāties zemi Latvijā, nosūtīja komisijai vēstuli, norādot, ka atbalsta šādu iniciatīvu.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu