Šodienas redaktors:
Lauma Lazdiņa

Ne tikai komandējumi: uz ko nākamgad taupīs Veselības ministrijā?

Foto: Kaspars Suskevics/Läti Riigikantselei

Veselības ministrija (VM) radusi kopējo izmaksu samazinājuma iespēju 2025.gada budžetam 3,15 miljonu eiro apmērā primāri uz darba komandējumu, saimniecības preču un uzturēšanas izmaksu rēķina, liecina VM iesniegtā informācija Finanšu ministrijai (FM).

Veselības nozarei finansējuma kritiski trūkst, un, lai izpildītu Ministru kabineta (MK) kopīgo vienošanos, tika izvērtētas iespējas samazināt izdevumus, kuriem nav būtiskas ietekmes uz ārstniecības iestāžu sniegtajiem valsts apmaksātajiem veselības aprūpes pakalpojumiem un veselības aprūpes pakalpojumu kvalitāti. Vēl lielāks izmaksu samazinājums to apdraudētu, paudusi VM.

Ministrijā informē, ka tajā un tās padotības iestādēs samazināts mācību skaits un darba komandējumi, samazināta līdzdalība sanāksmēs un darba grupās starptautiskajā līmenī, kā arī samazinātas plānotās aktivitātes sabiedrības informēšanas jomā, piemēram, iecere par donoru portāla izveidi, un samazināti izdevumi biroja precēm.

Vienlaikus samazināti izdevumi komunālajiem pakalpojumiem, piemēram, nosakot daļēju attālināto darbu, kā arī samazināti pasta izdevumi līdz šim īstenotajiem pakalpojumiem, piemēram, "Evak" kartes izsūtīšanai pa pastu.

Līdzīgi samazināti izdevumi arī degvielai, kā arī īstenota atteikšanās no plānotajiem pasākumiem Medicīnas vēstures un Farmācijas muzejā.

VM arī apliecina, ka kopējā atlīdzības fonda pieaugums ministrijā nav plānots.

VM padotībā ir Nacionālais veselības dienests (NVD), Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD), Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC), Valsts asinsdonoru centrs (VAC), Zāļu valsts aģentūra (ZVA), Veselības inspekcija (VI), Valsts tiesu medicīnas ekspertīzes centrs (VTMEC), Latvijas Antidopinga birojs (LAB), kā arī Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejs.

Jau vēstīts, ka, balstoties atzinumā par to, ka nākamā gada budžeta fiskālā telpa ir negatīva, FM deva uzdevumu līdz 3.septembrim nozaru ministrijām veikt savu budžetu izvērtējumu ar mērķi rast finansējumu valsts drošības nodrošināšanai. Ministrijām tika uzdots iesniegt FM informāciju par samazināmā finansējuma sadalījumu pa programmām, apakšprogrammām un izdevumu klasifikācijas kodiem.

Lai nodrošinātu finansējumu pieteiktajām drošības prioritātēm, tika piedāvāts horizontāli samazināt ministriju izdevumus - aprēķinu veicot no preču un pakalpojumu izdevumiem, kopumā veidojot ietaupījumu 50 miljonu eiro jeb 11% apmērā.

FM uzsvēra, ka minēto izdevumu samazinājumu nozaru ministrijām ir tiesības nodrošināt veicot politikas izmaiņas, funkciju un sniegto pakalpojumu pārskatīšanu, sagatavojot nepieciešamos grozījumus normatīvajos aktos, kas stājās spēkā ar 2025.gada 1.janvāri.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu