Šodienas redaktors:
Lauma Lazdiņa

Vācija atjaunos robežkontroli uz visām sauszemes robežām (9)

Foto: Axel Heimken/DPA/Scanpix

Lai krasi samazinātu nelegālo imigrāciju, Vācijas iekšlietu ministre Nensija Fēzere devusi rīkojumu atjaunot pasu kontroli uz visām valsts sauszemes robežām, pirmdien pavēstījuši avoti valdībā.

Atjaunotā robežkontrole stāsies spēkā 16.septembrī un sākotnēji turpināsies sešus mēnešus.

Fēzere par to jau attiecīgi informējusi Eiropas Komisiju (EK).

Robežkontrole iecerēta kā instruments nelegālās imigrācijas ierobežošanai, kā arī islāmistu terorisma un pārrobežu noziedzības apkarošanai.

Jau ilgstošās debates par nelegālās imigrācijas apturēšanu saasinājušās pēdējās nedēļās pēc kārtējā islāmista uzbrukuma Zolingenē, kura laikā tika noslepkavoti trīs cilvēki.

Slepkava izrādījās kāds sīrietis, kurš izvairījies no izraidīšanas uz Bulgāriju, kuras robeža bija pirmā, ko viņš šķērsoja, nelegāli ierodoties Eiropas Savienībā (ES).

Visas valstis, ar kurām Vācija robežojas, ir Šengenas brīvās ceļošanas zonā un uz to savstarpējām robežām robežkontrole ir atcelta.

Taču jau 2023.gada oktobrī Vācija, lai ierobežotu nelegālo imigrāciju, robežkontroli atjaunoja uz robežas ar Šveici, Čehiju un Poliju.

Savukārt uz robežas ar Austriju robežkontrole tika atjaunota jau 2015.gadā.

Lai gan robežkontrole tika atjaunota tikai pagaidām, Vācijas valdība to pastāvīgi pagarina.

Tagad robežkontrole tiks atjaunota arī uz robežas ar Franciju, Luksemburgu, Beļģiju, Nīderlandi un Dāniju.

Avoti vēsta, ka koalīcijas valdība, ko veido kanclera Olafa Šolca pārstāvētie sociāldemokrāti (SPD), zaļie un liberālā Brīvo demokrātu partija (FPD), sagatavojuši arī plānu plašākai nelegālo imigrantu atraidīšanai uz robežas, ko pieprasa opozīcijā esošie kristīgie demokrāti (CDU) un to Bavārijas māsaspartija - Kristīgi sociālā savienība (CSU).

Avoti stāsta, ka Fēzere savus priekšlikumus nodevusi opozīcijai un aicinājusi konservatīvos uz slepenām sarunām šajā jautājumā.

Arī Šolcs pēc Zolingenes slaktiņa uz konsultācijām aicināja CDU/CSU un visu 16 federālo zemju pārstāvjus.

Avoti pieļauj, ka sarunas varētu atsākties jau otrdien.

Sīkākas piedāvātā plāna detaļas pagaidām nav zināmas.

Šobrīd nelegālie imigranti uz Vācijas robežas tiek atraidīti tikai zināmos ierobežotos gadījumos, piemēram, ja tiem liegta ieceļošana valstī vai arī ja tie nepieprasa patvērumu.

Saskaņā ar Iekšlietu ministrijas datiem kopš oktobra uz robežas tikuši atraidīti jau vairāk nekā 30 000 nelegālo imigrantu.

Izskanējuši priekšlikumi atraidīt visus ārvalstniekus bez dokumentiem, kā arī tos, kas jau pieprasījuši patvērumu kādā citā valstī.

Tikmēr Bavārijas zemes premjerministrs Markuss Zēders, kas pārstāv CSU, pieprasījis uz robežas atraidīt visus nelegālos imigrantus.

"Mums masīvi jāsamazina imigrācija," uzrunājot vietējos politiskos līderus, pirmdien uzsvēra Zēders. "Tas jārisina tagad."

Viņš arī aicinājis masveidā izraidīt tos nelegālos imigrantus, kam atteikts patvērums vai kas citā veidā zaudējuši tiesības uzturēties Vācijā.

Arī FDP līderis un finanšu ministrs Kristiāns Lindners atzinis, ka valdības pienākums ir atrisināt nelegālās imigrācijas problēmu.

Tikmēr zaļie izturas daudz piesardzīgāk pret iecerēm, kas varētu liegt visiem, kuri vēlas, pieprasīt patvērumu Vācijā.

Ārlietu ministre Annalēna Bērboka pirmdien brīdināja, ka konservatīvo prasību apmierināšana varētu apdraudēt trauslo ES mēroga kompromisu, kāds panākts kopīgas patvēruma politikas īstenošanā.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu