Šodienas redaktors:
Lauma Lazdiņa

Attiecības sašķobījušās: Polijas premjers Tusks atceļ vizīti Vācijā (1)

Foto: LUKASZ GLOWALA / REUTERS / SCANPIX

Pasliktinoties abu valstu attiecībām, Polijas premjerministrs Donalds Tusks atcēlis šonedēļ plānoto vizīti Vācijā.

Tusks gatavojās doties uz Potsdamu, lai saņemtu Mediju balvu M100, kas tiek piešķirta tiem, kas ir "uzticīgi demokrātijas, runas brīvības un preses brīvības, kā arī eiropiešu savstarpējās sapratnes stiprināšanai".

Taču Tusks, atsaucoties uz pienākumiem Polijā, pēdējā brīdī atcēla plānoto vizīti, un uz Vāciju viņa vietā dosies tieslietu ministrs Ādams Bodnars.

Ceremonijā nepiedalīsies arī Vācijas kanclers Olafs Šolcs, kuram bija jāsaka Tuskam veltītā godinošā uzruna. Arī Šolcs atsaucies uz savu dienas kārtību.

Kanclera vietā ceremonijā ar runām uzstāsies bijušais Vācijas prezidents Joahims Gauks un kādreizējais aizsardzības ministrs Rūdolfs Šarpings.

Starp iepriekšējiem Mediju balvas M100 laureātiem ir Irānas Sieviešu brīvās dzīves kustība, Ukraiņu tauta, cietumā nomērdētais Krievijas opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs un bijušais Eiropas Centrālās bankas prezidents un bijušais Itālijas premjerministrs Mario Dragi.

Līdz ar Tusku tiek apbalvota arī Kosovas prezidente Vjosa Osmani.

Potsdamas mērs Mike Šūberts norādījis, ka Polijas premjers tiek apbalvots par viņa "nenogurstošo cīņu ar autokrātiju".

Patiesais iemesls Tuska vizītes atcelšanai nav zināms. Nav skaidrs arī tas, kurš no abiem valdību vadītājiem – Tusks vai Šolcs – pirmais atteicās piedalīties ceremonijā.

Iepriekšējās, nacionālkonservatīvās partijas "Likums un taisnīgums" (PiS) veidotās valdības laikā Varšavas un Berlīnes attiecības ievērojami pasliktinājās, taču tika sagaidīts, ka pie varas nākot Tuska valdībai, ko veido plašā iepriekšējās opozīcijas koalīcija, abu valstu attiecības atkal uzlabosies.

Tusks pats ir daļēji vāciskas izcelsmes, jo viņa vecmāmiņa bija vāciete, turklāt viņam savulaik bija draudzīgas attiecības ar kādreizējo Vācijas kancleri Angelu Merkeli, un tagad opozīcijā esošā PiS viņu pastāvīgi dēvējusi par "Vācijas sulaini".

Taču pēdējo nedēļu laikā Vācijas un Polijas attiecības atkal pasliktinājušās.

Kā stāsta avoti, atsaluma galvenais iemesls ir saspridzinātie "Nord Stream" cauruļvadi.

Polija nesen noraidīja Vācijas prasību aizturēt kādu Ukrainas pilsoni, kas tiek turēts aizdomās par "Nord Stream" spridzināšanu, bet Tusks pirms mēneša paziņoja, ka vienīgais, kas tagad būtu darāms "Nord Stream" "patroniem un iniciatoriem" ir "atvainoties un aizvērties".

Tomēr neviena no pusēm nav apstiprinājusi, ka atteikšanās piedalīties Potsdamas pasākumā jebkādā veidā būtu saistīta ar šo konfliktu.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu