Šodienas redaktors:
Artūrs Guds

ASV diplomāts: Ķīna sniedz būtisku atbalstu Krievijas militārās mašinērijas stiprināšanā (9)

Foto: Toru Hanai/REUTERS

Pekina sniedz Maskavai "ļoti būtisku" palīdzību militārās mašinērijas stiprināšanā, bet pretī Krievija nodod Ķīnai rūpīgi sargātās militārās tehnoloģijas, arī zemūdeņu un raķešu jomā, otrdien, 10. septembrī, pavēstīja ASV valsts sekretāra vietnieks Kurts Kempbels.

Šādi amerikāņu diplomāts izteicās pēc tikšanās ar Eiropas Savienības (ES) un NATO kolēģiem Briselē, runājot ar žurnālistu grupu.

Iepriekš ASV apgalvoja, ka Ķīna piegādā divējāda lietojuma tehnoloģijas, ko var izmantot militāri rūpnieciskajā kompleksā, bet tagad Vašingtona tieši norāda, ka Ķīna palīdz Krievijas bruņotajiem spēkiem.

"Tās nav divējāda lietojuma iekārtas," sacīja Kempbels. "Patiesībā tās sniedz tiešu ieguldījumu Krievijas militārajā mašinērijā."

"Mēs redzam centienus abu valdību augstākajos līmeņos censties gan slēpt, gan aizsargāt atsevišķus šīs satraucošās sadarbības elementus," turpināja diplomāts.

Ķīna iepriekš noliegusi, ka tā piegādā Krievijai ieročus karam Ukrainā.

Pekina uzstāj, ka tā nepiegādā ieročus nevienai no pusēm un ka tai ir "neitrāla nostāja" attiecībā uz karu.

Apmaiņā pret Pekinas palīdzību, teikts "Politico" rakstā, Maskava ir sākusi sadarboties ar Ķīnu attiecībā uz zemūdenēm, raķetēm un citām sensitīvām tehnoloģijām.

Vēsturiski Maskava bijusi piesardzīga attiecībā uz Pekinas nodrošināšanu ar jaunākajām militārajām tehnoloģijām.

"Iespējas, ko Krievija sniedz, ir atbalsts jomās, kurās iepriekš tā, atklāti sakot, nevēlējās tieši sadarboties ar Ķīnu," sacīja Kempbels. "Tas attiecas uz operācijām tādās jomās kā zemūdenes, aviācijas projektēšana, kā arī raķešu ieroču spējas."

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu