Šodienas redaktors:
Artūrs Guds

Satversmes tiesa noraidījusi lūgumu izbeigt tiesvedību lietā par Rēzeknes domes atlaišanu

Rēzeknes pilsētas dome.
Rēzeknes pilsētas dome. Foto: Ivars Soikāns/LETA

Satversmes tiesa (ST) otrdien, 10, septembrī, noraidīja Rēzeknes pašvaldības pagaidu administrācijas lūgumu izbeigt tiesvedību lietā par Rēzeknes domes atlaišanu, informēja tiesa.

Tiesa uzsvēra, ka tiesvedības izbeigšana, pamatojoties uz pagaidu administrācijas norādītajiem apsvērumiem, nenodrošinātu efektīvu pašvaldības tiesību aizsardzību.

Pārbaudot, vai pagaidu administrācija ir tiesīga atsaukt pašvaldības domes iesniegto pieteikumu, tiesa secināja, ka saskaņā ar Pašvaldību likumā noteikto pagaidu administrācija pilda likumos paredzētās domes funkcijas un darbojas līdz dienai, kad uz pirmo sēdi sanāk jaunievēlētā dome. Savukārt pagaidu administrācijas vadītājs īsteno normatīvajos aktos noteiktās pašvaldības domes priekšsēdētāja pilnvaras, tostarp pārstāvēt pašvaldību tiesā.

ST norādīja, ka Pašvaldību likumā ietvertais regulējums ir vērsts uz to, lai publiskā pārvalde pilnvērtīgi funkcionētu arī apstākļos, kad demokrātiski leģitimētas pašvaldības domes darbība nav iespējama. Tādējādi pagaidu administrācijai uz laiku jānodrošina domes darba nepārtrauktība. Ievērojot minēto, pagaidu administrācijai ir tiesības pārstāvēt pašvaldību Satversmes tiesā, kā arī atsaukt pašvaldības domes iesniegto pieteikumu. Līdz ar to ST atzina, ka pagaidu administrācija ir tiesīga iesniegt lūgumu par tiesvedības izbeigšanu lietā.

Tiesā uzsvēra, ka pašvaldības domes atlaišana ir konstitucionāli nozīmīgs jautājums. Pārbaudot, vai nepastāv apstākļi, kuru dēļ tiesvedība ir jāturpina, ST secināja, ka pašvaldības domes atlaišana ir galējais pašvaldības domes darbības tiesiskuma pēckontroles līdzeklis, kuram ir vissmagākās tiesiskās sekas, jo tā piemērošanas rezultātā tiek atlaista demokrātiski ievēlēta institūcija.

Pašvaldības dome ir izmantojusi vienīgo tai pieejamo tiesību aizsardzības līdzekli pašvaldības tiesību aizsardzībai, proti, vērsusies ar pieteikumu ST. Savukārt pagaidu administrācija lūgumu izbeigt tiesvedību pamato ar apstākli, ka pašvaldības dalība ST procesā, proti, papildu skaidrojumu gatavošana, dalība sēdēs vai ārpakalpojuma saņemšana šo darbību īstenošanai, radītu papildu finansiālo slogu pašvaldības budžetam.

Ņemot vērā izskatāmā jautājuma nozīmību, ST atzina, ka tiesvedības izbeigšana, pamatojoties uz pagaidu administrācijas norādītajiem apsvērumiem, nenodrošinātu efektīvu pašvaldības tiesību aizsardzību. Līdz ar to tiesa atzina, ka pastāv apstākļi, kuru dēļ tiesvedība lietā ir turpināma.

Kā vēstīts, ST ierosināta lieta par Rēzeknes pašvaldības domes atlaišanas likuma un Pašvaldības domes vēlēšanu likuma normu atbilstību Satversmei.

Pieteikums ticis iesniegts Rēzeknes domes vārdā. Lēmumu vērsties ST atlaisto deputātu vairākums pieņēma pirmspēdējā domes sēdē, opozīcijas deputātiem iebilstot pret ieceri vērsties ST visas domes vārdā un mudinot Rēzeknē valdījušo Aleksandra Bartaševiča partiju "Kopā Latvijai" šādu soli spert pašiem.

Ar Rēzeknes pašvaldības domes atlaišanas likumu dome tikusi atlaista. Savukārt Rēzeknes pašvaldības domes atlaišanas likums un Pašvaldības domes vēlēšanu likums nosaka, ka līdz kārtējām domes vēlēšanām Rēzeknes pašvaldībā darbojas pagaidu administrācija.

Pieteikuma iesniedzēja norāda, ka ar apstrīdētajām normām ir izbeigta domes darbība un iecelta pagaidu administrācija, kas darbosies līdz kārtējām domes vēlēšanām 2025.gada 7.jūnijā.

Šajā laikā Rēzeknes pašvaldībā nedarbošoties demokrātiski leģitimēta dome kā vietējo iedzīvotāju ievēlēta pašpārvaldes institūcija. Pieteikuma iesniedzējas ieskatā apstrīdētās normas nav samērīgas un pārkāpj pašvaldības principu, jo liedz tai tiesības pašai pārvaldīt savu administratīvo teritoriju iedzīvotāju interesēs.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu