Nedēļas nogalē notikušais incidents Latvijā, kur Rēzeknes novada Gaigalavas pagastā nokrita Krievijas palaistais “Šahed” drons, nav pirmais ar bezpilota lidaparātiem saistītais incidents, kas noticis šā gada septembrī. Mēneša sākumā virs Igaunijas problēmas radās ASV gaisa spēku izlūkošanas dronam. Savukārt Lietuva, reaģējot uz Krievijas raidītā drona nokrišanu Latgalē, solījusi lūgt NATO paplašināt gaisa patrulēšanas funkcijas.

Sīkāka informācija Igaunijā par notikušo netiek izpausta un ir klasificēta, taču zināms, ka stratēģiskās izlūkošanas drons ilgstoši nevarēja nosēsties.

Problēma skāra gan militāro, gan civilo aviāciju Baltijas reģionā, Igaunijas izdevumam “Postimees” paziņoja Igaunijas aizsardzības ministrija.

Krievijas militārie spēki varēja iejaukties ASV militārās izlūkošanas dienestu darbā Igaunijā, 1. septembrī ziņoja Maskavas Kremļa kontrolētā Krievijas prese. Valsts propaganda vēstīja par problēmām ar “stratēģiskā spiegu drona” vadāmību.

“Spiegu drons nenogurstoši meta cilpas gar Krievijas robežu no Ļeņingradas apgabala līdz Pleskavai. Tad pēkšņi signalizēja par sakaru zudumu ar operatoru un kādu laiku haotiski manevrēja,” rakstīja Krievijas mediji, neprecizējot, kad tieši noticis incidents.