Vai laikapstākļu maiņa var izraisīt locītavu sāpes? 9 jautājumi par locītavu veselību

Atbild speciālists
Foto: VPLAB/Shutterstock

TVNET lasītājiem MAGNEFlex piedāvāja lielisku iespēju – līdz 31. augustam ikviens varēja uzdot jautājumu par locītavu veselību traumatologam ortopēdam Dr. Andrejam Peredistijam. Ārsta atbildes un padomi būs noderīgi gan jautātājiem, gan citiem, kas vēlas veselas un stipras locītavas.

Ortopēda atbildes uz lasītāju pirmajā nedēļā iesūtītajiem jautājumiem par locītavu veselību vari lasīt šeit, atbildes uz otrajā nedēļā iesūtītajiem jautājumiem atradīsi te, trešās nedēļas atbildes meklē šeit, ceturtās nedēļas – šeit, bet zemāk apkopojām Dr. Peredistija atbildes uz vēl deviņiem lasītāju jautājumiem, kas iesūtīti piektajā nedēļā. 

Jau labu laiku izjūtu stipras sāpes elkonī. Reizēm sāpes ir tik stipras, ka nevaru pat pieskarties elkonim vai noturēt krūzi. Ko pārbaudīt, kā ārstēt?

Vajadzētu aiziet pie speciālista atrādīt elkoni, lai saprastu, kurā vietā precīzi tas sāp. Pēc stāstītā šķiet, ka cilvēkam ir tā saucamais tenisa elkonis jeb laterālais epikondilīts, un šādos gadījumos elkoņa locītavai ir jāveic izmeklēšana ar ultrasonogrāfu. Problēmu var ārstēt ar pretiekaisuma medikamentiem vai veicot kortizona blokādes.

Vai lēna peldēšana, hidroterapija ir lietderīga stipri sastieptu pēdas locītavas saišu, nestabilas potītes gadījumā? Traumas rezultātā stipri sastieptas potītes sānu saites, arī tibiofibulārā sindesmoze, ir nestabila potīte, uz kuras nostāties pagaidām nevaru. Pēdas ķirurgs ieteica mēnesi valkāt ortozi. Interesē, vai ir vērts izmēģināt hidroterapiju, vieglas peldēšanas kustības ūdenī, vai tās drīzāk ir nevēlamas?

Ja tā ir akūta situācija, tad peldēšana un hidroterapija palīdz atveseļoties. Savukārt,

ja potīte ir izmežģīta jau vairākas reizes un tas ir hronisks process, tad vajadzētu veikt ultrasonogrāfiju un magnētisko rezonansi, un, ja potītē saglabājas nestabilitāte, tad veic arī tā saucamos "stresa rentgenus".

Ja tiešām pacientiem ir nestabilitāte un ir bojātas vairāk nekā divas saites pēdas locītavas ārējā pusē, tad šādos gadījumos var būt nepieciešama stabilizējošā pēdas locītavas operācija. Ja nav tik slikti, kā tikko aprakstīju, tad palīdzēt atveseļoties varētu hidroterapija, peldēšana, vingrošana, fizioterapija un īpaši līdzsvara vingrinājumi.

Mans vīrs ir mans personīgais meteorologs. Ja viņam sāp ceļa locītava, tad rīt vai parīt būs lietus. Tā arī notiek – līst lietus vai mainās laikapstākļi. Vai tiešām laikapstākļu maiņa ir spējīga ietekmēt ceļa locītavu un izprovocēt sāpes?

Jā, tas tā mēdz būt, turklāt īpaši tad, ja cilvēkam ir kādas hroniskas problēmas locītavās.

Locītavas reaģē uz atmosfēras spiediena izmaiņām, jo tajās ir dažāda veida receptori, kuri uztver šīs izmaiņas un tāpēc pie laikapstākļu maiņas rodas diskomforts, pat sāpes.

Manai mammai ir 80 gadi. Viņai ļoti sāp celis. Ir dienas, kad var labi staigāt, bet pa kāpnēm kāpt, piecelties ir ļoti grūti. Pēdējā laikā sāp arī gūžas. Pie ārsta neiet, smērējam visādas ziedes un liekam kompreses, dzer Ibuprofen 400 mg, bet labāk nepaliek. Kā es varu palīdzēt mammai?

Periodiski sāpes var mazināt ar ibuprofēnu, bet tas nav piemērots ilgstošai un regulārai lietošanai. Rekomendēju pieteikties vizītē pie traumatologa ortopēda, veikt rentgenu, lai saprastu, kādā stāvoklī ir locītavas. Ārsts tikai pēc tam varēs spriest par tālāko ārstēšanas taktiku un koriģēt terapiju.

Pēc garākas pastaigas sāka sāpēt abi ceļi. Ārīgi lietojot diklofenaku, sāpes nepārgāja (iepriekš šāda veida problēma pārgāja pāris dienās bez medikamentu lietošanas). Vienam celim tika veikta magnētiskā rezonanse, mugurējā meniska daļēja rezekcija un skrimšļa pielīdzināšana. Pagājuši vairāki mēneši, bet operētajā celī (arī otrā) sāpes nav pārgājušas. Kādas būtu ieteicamas tālākās darbības?

Atkārtoti jādodas pie speciālista. Jāatkārto rentgens, ko šādos gadījumos, kad ir sāpes, veic, stāvot kājās un ar slodzi. Iespējams, palīdzēt varēs intraartikulāras blokādes, pretiekaisuma līdzekļi, kortizons, hialuronskābes vai plazmas injekcijas.

Pēc magnētiskas rezonanses secināts: priekšējās krusteniskās saites plīsums ar rētošanos; mediālās sānu saites daļējs bojājums ar rētošanos; mediālā meniska mugurējā raga horizontāls plīsums. Vai ar šādām diagnozēm var dzīvot pilnvērtīgu dzīvi – amatieru līmenī slēpot, veikt spēka vingrinājumus, doties kalnos? Ir arī sinovīts un Beikera cista. Kādas manipulācijas vajadzētu veikt?

Viss ir atkarīgs no tā, cik lielā mērā celis traucē. Ļoti reti pēc magnētiskās rezonanses veikšanas var saņemt slēdzienu par priekšējās krusteniskās saites plīsumu ar rētošanos. Parasti, ja ir priekšējās krusteniskās saites bojājums, tad tur nekādas rētošanās nav. Vienkārši celis attiecīgās situācijās ir nestabils un var traucēt. Te gan jāsaka, ka 55 gadi ir tas vecums, kad var dzīvot bez priekšējās krusteniskās saites, tiesa, ar nosacījuma, ka celis ir stabils un netraucē. Lai uzturētu celi maksimāli labā formā, lai būtu normāls muskuļu tonuss un balanss, obligāti ir jāvingro.

Kas attiecas uz mediālā meniska horizontālu bojājumu, tad jāzina, ka šāda veida bojājumi ir daudziem cilvēkiem. Ja tas ir asimptomātisks, respektīvi, nesāp un nerada problēmas, tad ar tādu celi var ne tikai slēpot, bet arī sportot un pat kāpt kalnos.

Iesaku aiziet pie speciālista uz konsultāciju un atrādīt celi.

Vai PRF (plazmas) injekcijas var darīt "brīnumus" un palīdzēt ceļa osteoartrīta vai osteohondropātijas gadījumos? Vai arī tās palīdz tikai tad, ja injekcijas veic regulāri?

Brīnumiem es neticu, bet daudziem cilvēkiem šīs injekcijas palīdz. Jā, tās var saņemt regulāri.

Magnētiskās rezonanses izmeklējums parādīja, ka man potītē ir plīsušas trīs cīpslas (martā, pēc traumas – spēlējot volejbolu). Ārsts teica, ka operācija nav nepieciešama un vienkārši vajag biežāk braukt ar riteni un vingrinot grozīt kāju dažādos virzienos. Spēlējot volejbolu un citus aktīvus sporta veidus, vienmēr (!) jānēsā potītes aizsargi. Vai piekrītat, ka var iztikt bez operācijas? Kādus ieteikumus Jūs sniegtu? Potīte joprojām sāp un ir neliels pietūkums.

Manuprāt, magnētiskā rezonanse uzrādīja, ka ir plīsušas trīs saites, nevis cīpslas, jo tad pēc negadījuma nekavējoties būtu nepieciešams veikt operāciju. Kas attiecas uz saitēm –

potīti no ārpuses fiksē tieši trīs saites, un, ja visas trīs saites ir pārrautas, tad potīte noteikti būs nestabila.

Šādā situācijā ir jādodas pie speciālista, kurš ārstē tieši potīti un pēdu, jāveic “stresa rentgens” un jāpārbauda to, cik nestabila patiesībā ir pēda. Pamatojoties uz šiem izmeklējumiem ārsts pieņems lēmumu par turpmāko ārstēšanu. Ja ir plīsušas trīs saites, pastāv diezgan liela varbūtība, ka būs nepieciešama stabilizējoša operācija un potītes saišu atjaunošana.

Jau kādu laiku izjūtu sāpes plecā, dažreiz arī celī, bet šobrīd vairāk traucē sāpes gūžā. Esmu biroja darbiniece, darbs lielākoties ir sēdošs un pie datora. Saprotu, ka ir dažādi iemesli, kādēļ jūtu sāpes locītavās. Sakiet, lūdzu, vai ilgstoša sēdēšana var ietekmēt mūsu locītavu stāvokli?

Mājās 3 x nedēļā pati vingroju, bet to daru bez vingrošanas apaviem – ar plikām kājām. Vai vingrošana bez apaviem var ietekmēt locītavu veselību? Kopumā,  ņemot vērā manu rakstīto, pie kāda speciālista jūs man ieteiktu vērsties vispirms?

Ilgstoša un regulāra sēdēšana var ietekmēt locītavu stāvokli, jo sēžot muskuļi nestrādā un tāpēc zaudē tonusu, kā arī starp muskuļiem pazūd normāls darbību balanss. Šādos gadījumos tiešām ir jāvingro, turklāt 1–2 reizes gadā vēlams iziet fizioterapijas kursu.

Vingrot var gan apavos, gan ar plikām pēdām, jo tas nekādā veidā neietekmē locītavu veselību.

Pacientei es iesaku griezties pie fizioterapeita vai rehabilitologa, lai speciālists izvērtētu muskuļu aparāta stāvokli un rekomendētu atbilstošu fizioterapijas kursu.

Interesantākā jautājuma autors, ko izvēlēsies Dr. Andrejs Peredistijs, balvā saņems 60 eiro vērtu dāvanu karti vizītei pie viņa vai cita ORTO klīnikas speciālista. Ar balvas ieguvēju TVNET redakcija sazināsies personīgi līdz 2024. gada 15. septembrim.  

Uz augšu