Šodienas redaktors:
Artūrs Guds

Ukrainai izdevies pārtvert ļoti retus Krievijas spiegu dronus (5)

Foto: "Defence Blog"

Ukrainas spēki ir veiksmīgi pārtvēruši vairākus retus Krievijas spiegu bezpilota lidaparātus "Merlin-VR", izmantojot pretgaisa FPV bezpilota lidaparātus, ziņo "Defence Blog".

Pārtveršanu apstiprināja sociālajos plašsaziņas līdzekļos izplatītie videoieraksti, kuros bija redzams, kā Ukrainas 38. brigāde notriec "Merlin-VR" un "Supercam" izlūkošanas dronus.

"Merlin-VR", ko Krievija ieviesa 2021. gadā, spēj lidot līdz gandrīz 5000 metru augstumam un ir paredzēts modernai izlūkošanai gan automatizētā, gan pusautomatizētā režīmā. Tas tiek uzskatīts par vienu no Krievijas sarežģītākajiem bezpilota lidaparātiem, un tā zaudējums ir ievērojams.

Saskaņā ar atklātā avota izlūkošanas grupas "Oryx" datiem kopš 2022. gada februāra Krievija ir zaudējusi tikai divus bezpilota lidaparātus "Merlin-VR", lai gan faktiskie zaudējumi varētu būt lielāki, jo "Oryx" seko tikai vizuāli apstiprinātiem incidentiem.

Krievijas Moderno telekomunikāciju tehnoloģiju zinātniskās pētniecības institūta (SRI STT) izstrādātais bezpilota lidaparāts "Merlin-VR" ir aprīkots ar hibrīddzinēju, kas nodrošina samazinātu pārtveršanas iespējamību. Tomēr pēc tam, kad Ukrainas spēki 2022. gada jūnijā notrieca vienu no šiem droniem, hibrīdtehnoloģija netika atrasta. Tā vietā tajā atradās parastais dzinējs kopā ar Francijā ražotu termālo optiku (Lynred PICO1024), Izraēlas objektīvu un Ķīnas starterģeneratoru.

Nepalaid garām!
Uz augšu