Šodienas redaktors:
Artūrs Guds

20 gados OCTA IT sistēmā investēti gandrīz 8 miljoni eiro, padarot to par vienu no modernākajām Eiropā

Avārijas vieta. Ilustratīvs attēls.
Avārijas vieta. Ilustratīvs attēls. Foto: Shutterstock

Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (LTAB) investīcijas OCTA informācijas sistēmā divdesmit gadu laikā sasniegušas gandrīz 8 miljonus eiro. “Kā to jau vairākkārt atzīmējuši citu Eiropas valstu apdrošināšanas nozares eksperti, LTAB izstrādātā un uzturētā OCTA informācijas sistēma ir viena no modernākajām Eiropā, un tās izveides pieredze jau šobrīd kalpo par pamatu vienotas datu apstrādes un analīzes sistēmas izveidei visā Eiropā,” stāsta LTAB valdes priekšsēdētājs Jānis Abāšins.

Šī gada septembrī LTAB atzīmē 20 gadu jubileju. "Šis ir labs brīdis, kad atskatīties uz paveiktajām lietām, turklāt ar lepnumu varu teikt, ka savas pastāvēšanas 20 gados, LTAB kļuvis par pamatlicēju un iniciatoru daudzām idejām, kuras atzinīgi tiek novērtētas visā Eiropā," skaidro Abāšins, piebilstot, ka tādas mūsu auto īpašniekiem pašsaprotamas lietas kā 24/7 režīmā strādājošā IT sistēma vai LTAB OCTA mobilā lietotne joprojām ir nākotnes sapnis daudzās citās Eiropas valstīs.

Darbs pie OCTA informācijas sistēmas izveides tika aizsākts vēl 1997.gadā. Būtiskas pārmaiņas tā piedzīvoja 2004. gadā, uzsākot centralizētas datu apmaiņas ieviešanu starp sistēmas lietotājiem. Savukārt līdz šim lielākais OCTA informācijas sistēmas attīstības solis tika sperts 2008. gada 1. jūnijā, ieviešot "e-polisi".

OCTA IT nodrošina tiešsaistes datu apmaiņu 24/7 režīmā starp atbildīgajām valsts institūcijām, piemēram CSDD, VTUA, Valsts policijas, VDEĀVK, apdrošināšanas sabiedrībām un citām institūcijām, ļaujot tās lietotājiem – kontrolējošajām institūcijām, apdrošinātājiem un autovadītājiem izmantot dažādus ar OCTA apdrošināšanu saistītus servisus, ne vien tepat Latvijā, bet arī daudzās citām Eiropas valstīs, ar kurām ir noslēgti attiecīgi informācijas apmaiņas līgumi.

Liela inovācija OCTA nozarē tika veikta arī pirms dažiem gadiem, ieviešot iespēju tiešsaistē noformēt un elektroniski parakstīt LTAB OCTA lietotnē saskaņoto paziņojumu par ceļu satiksmes negadījumu. To apliecina 2019. gadā saņemtās divas Latvijas informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijas balvas – "Platīna peles" balvas nominācijas "Uzņēmuma digitālā transformācija" un "Veiksmīgākais E-paraksta integrācijas risinājums".

LTAB izstrādātā OCTA IT sistēma nodrošina to, ka polises pircējs var iegādāties to vienkārši un ātri, un tas pamatā neaizņem vairāk kā dažas minūtes. "Salīdzinājumā ar citām Eiropas valstīm, kurās, lai saņemtu apdrošināšanas piedāvājumu, jāaizpilda garas anketas, kas ir ilgstošs un sarežģīts process, Latvijā apdrošinātājiem nepieciešamie dati no sistēmas tiek sniegti dažu sekunžu laikā, tādēļ OCTA piedāvājumi var tikt sagatavoti nekavējoties. Turklāt klientam nav nepieciešams fiziski apmeklēt apdrošinātāja biroju, klientu apkalpošanas centru vai brokeri," stāsta Abāšins.

Ne mazāk svarīgs kā polišu iegādes, OCTA sistēmā ir arī zaudējumu pieteikšanas un prasību kārtošanas process. "Ieviešot "e- Saskaņoto paziņojumu", tika radīta iespēja, ceļu satiksmes negadījumu noformēt dažu minūšu laikā, jo lielāko daļu informācijas sistēma ielasa automātiski, turklāt arī fiksēto foto un video materiālu tālāka nodošana uz OCTA Informācijas sistēmas datubāzi, notiek tiešsaistē - uzreiz pēc saskaņotā paziņojuma elektroniskas parakstīšanas. Klienti tiešsaistē tiek novirzīti pie atbildīgā apdrošinātāja, tādējādi, būtiski paātrinot zaudējumu pieteikšanas procesu," skaidro Abāšins.

Nepalaid garām!
Uz augšu