Šodienas redaktors:
Artūrs Guds

Nikaragvā jauns likums paredz cietumsodus par režīma kritiku sociālajos tīklos

Sociālie tīkli. Ilustratīvs attēls.
Sociālie tīkli. Ilustratīvs attēls. Foto: Primakov/Shutterstock

Nikaragvas parlaments trešdien pieņēma sociālo mediju likumu, kas ļaus piespriest cietumsodus par kreiso režīmu kritizējošiem ierakstiem.

Likums paredz cietumsodus līdz pieciem gadiem un naudassodus cilvēkiem, kas sociālajos medijos publicē ierakstus, kuri izraisa "trauksmi" vai "bailes", teikts parlamenta paziņojumā.

Vairākums parlamenta deputātu ir lojāli autoritārajam kreisajam prezidentam Danielam Ortegam, kuru opozīcija apsūdz tiesību pārkāpumos.

Jaunais likums, kuru kritiķi nodēvējuši par "mutes aizbāšanas likumu", atjaunina 2020.gadā pieņemtu likumu par kibernoziegumiem, kurš noveda pie daudzu valdības pretinieku apcietināšanas par "viltus ziņu izplatīšanu".

Parlamenta paziņojumā teikts, ka jaunais likums "pastiprina prevenciju, vēršanos pret, izmeklēšanu un tiesisku vajāšanu par noziegumiem, kurus izdara fiziskas vai juridiskas personas valstī vai ārpus tās, izmantojot datorsistēmas, jaunas tehnoloģijas un sociālos tīklus".

Tas arī var vērsties pret jebkuru, kurš "veicina" šos noziegumus, neatkarīgi no tā, vai šī persona ir vai nav Nikaragvas pilsonis.

Pirms dažām dienām tika pieņemts cits likums, kas ļauj ieslodzīt Nikaragvas pilsoņus dzimtenē vai ārvalstīs, kuri izdara "noziegumus pret valsti".

ANO atzina, ka šis likums "var tikt izmantots, lai pastiprinātu vajāšanu un represijas pret nikaragviešiem, ieskaitot trimdā esošos".

Ortegas valdība ir smagi vērsusies pret kritiķiem, slēdzot vairāk nekā 5500 nevalstiskās organizācijas, kopš 2018.gada masu protestiem, kuros gājuši bojā ap 300 cilvēku. Pēc šiem protestiem tūkstošiem Nikaragvas pilsoņu ir aizbēguši no valsts.

Ortegas valdība ir pakļauta ASV un Eiropas Savienības (ES) sankcijām.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu