Šodienas redaktors:
Artūrs Guds

Uz Krieviju ar SUP dēli aizvestā meitenīte nogādāta atpakaļ Latvijā pie mātes (8)

Ārlietu ministrijas ēka.
Ārlietu ministrijas ēka. Foto: Evija Trifanova/LETA

Māte Latvijā ir atguvusi prokremliskā aktīvista Staņislava Bukaina uz Krieviju nolaupīto meitu Moniku, sociālajos tīklos informē ārlietu ministre Baiba Braže (JV).

Par darbību pretvalstiskā organizācijā apsūdzētais Bukains vasaras vidū, ar SUP dēli šķērsojot ūdenstilpni, ne vien aizbēga no Latvijas, bet arī nolaupīja un aizveda uz Krieviju viņa un šķirtās sievas meitu.

Kā informē ārlietu ministre, tagad meitene nogādāta atpakaļ Latvijā. Kā noprotams no politiķes ieraksta, meitenes atgūšanā iesaistījušies Ārlietu ministrijas, Tieslietu ministrijas un Izglītības un zinātnes ministrijas darbinieki un "citi, kuri strādāja, lai šo paveiktu".

Kā aģentūrai LETA norādīja ĀM preses sekretāre Diāna Eglīte, Latvijas dienesti un institūcijas cieši sadarbojās, lai pretlikumīgi aizvesto bērnu atgādātu atpakaļ Latvijā.

ĀM pārstāve atzīmēja, ka kopš tēva pretlikumīgās bērna aizvešanas jūlijā ĀM un Latvijas vēstniecība Krievijā pa diplomātiskajiem kanāliem pastāvīgi uzturēja saziņu ar Krievijas pusi un sniedza visu nepieciešamo atbalstu.

"Bērns ir atgriezies pie mātes un Latvijā atbilstoši Hāgas Konvencijas par starptautiskās bērnu nolaupīšanas civiltiesiskajiem aspektiem. Respektējam mātes lūgumu neatklāt notikušā detaļas," pauda Eglīte.

Tieslietu ministrija aģentūru LETA informēja, ka 11.septembra vakarā Latvijā, šķērsojot robežu Igaunijā, kopā ar māti no Krievijas ir atgriezies minētais bērns.

Bērna māte bija ieradusies Krievijā pēc Krievijas advokāta ieteikuma, kura kontaktus Latvijas Tieslietu ministrija bērna mātei iedeva Hāgas 1980.gada konvencijā noteiktā procesa ietvaros. Saskaņā ar Hāgas konvencijā noteikto procedūru bērns Krievijā nodots mātes aprūpē.

Bērna un mātes interešu aizstāvībai plašāki komentāri šobrīd netiks sniegti, norādīja ministrijā.

Tikmēr iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (JV) paudis pateicību iekšlietu dienestu - Valsts policijas, Valsts Robežsardzes un Valsts Drošības dienesta darbiniekiem, kuri aktīvi strādāja, lai panāktu bērna nogādāšanu atpakaļ Latvijā un sniedza visu nepieciešamo atbalstu Monikas Bukaines mātei.

Meitas nolaupīšanu Bukains pastrādāja jūlijā, kad ar SUP dēli šķērsoja Zilupes upi un nelikumīgi no Latvijas nokļuva Krievijā. Robežas šķērsotāji tika aizturēti Krievijā, bet Latvijas robežsardze pieprasīja Krievijas pusei oficiālu informāciju par personu statusu šajā valstī. Pazudušu cilvēku meklēšanas organizācija "Bezvēsts.lv" sociālajā tīklā "Facebook" rakstīja, ka 21.jūlijā tēvs nav nogādājis atpakaļ savā pastāvīgajā dzīvesvietā 2019.gadā dzimušo Moniku Bukaini.

Valsts robežsardze sāka kriminālprocesu par valsts robežas nelikumīgu šķērsošanu, savukārt Valsts policijā tika sākts kriminālprocess par mazgadīga bērna nolaupīšanu. Policijas sāktajā lietā 22.jūlijā Latvijā tika aizturētas divas personas, kuras atzītas par aizdomās turētajiem par nozieguma atbalstīšanu un kurām abām tiesa kā drošības līdzekli piemēroja apcietinājumu.

Tikko kā par šo noziedzīgo nodarījumu tika saņemta informācija, dienesti veica visas nepieciešamās darbības, tostarp bērns tika izsludināts starptautiskā meklēšanā, kā arī ziņojums par to bija iekļauts "Interpola" datubāzē un Krievijas iestādēm caur "Interpolu" tika nosūtīts pieprasījums informēt par bērna atrašanās vietu un pieņemtajiem lēmumiem, norādīja policijā.

Bukainam tiesāšanas process Latvijā "Baltijas antifašisti" krimināllietā vēl nebija sācies, jo krimināllietā prokuratūrā joprojām turpinās pirmstiesas izmeklēšana.

Šajā krimināllietā drošības līdzekļi apsūdzētajam bija vairāki, proti, aizliegums izbraukt no valsts, aizliegums tuvoties noteiktām personām, pieteikšanās Valsts policijas noteiktā laikā, dzīves vietas maiņas paziņošana. Prokuratūra bija saņēmusi informāciju, ka ir pārkāpts viens no drošības līdzekļiem, proti, 23.jūlijā apsūdzētais nebija ieradies un pieteicies policijā.

Pērn oktobrī prokuratūra tika cēlusi apsūdzības sešiem Latvijas valstspiederīgajiem par noziedzīgās organizācijas "Baltijas antifašisti" vadīšanu un piedalīšanos šīs organizācijas pastrādātajos noziegumos. Tobrīd trīs no personām bija izsludinātas meklēšanā.

Apsūdzības celtas pēc Krimināllikuma panta par noziedzīgas organizācijas vadīšanu vai piedalīšanos šādas organizācijas izdarītajos noziegumos. Par šādu noziegumu var sodīt ar mūža ieslodzījumu vai ar brīvības atņemšanu uz laiku no desmit līdz 20 gadiem.

Minētās personas ir prokremliskie aktīvisti Bukains, Tatjana Andrijeca, Aleksandrs Žguns, Sergejs Vasiļjevs, Viktorija Matule un Romans Samuļs.

Kriminālprocesu pret tā sauktajiem "Baltijas antifašistiem" Valsts drošības dienests (VDD) sāka 2022.gada 28.novembrī. Izmeklēšanas gaitā VDD ir konstatējis tādas "Baltijas antifašistu" noziedzīgas darbības kā neizpaužamu ziņu nelikumīga vākšana par norisēm Latvijā ar nolūku nodot tās Krievijas specdienestiem, Krievijas izvērstā kara Ukrainā slavināšana un attaisnošana, kā arī finanšu līdzekļu un citu resursu vākšana agresorvalsts Krievijas armijas atbalstam Ukrainā.

Dienests ir konstatējis arī noziedzīgās organizācijas izplatītus aicinājumus iesaistīties Ukrainā notiekošajā karadarbībā Krievijas pusē.

Noziegumu koordinēšanai organizācija platformā "Telegram" izveidoja kanālu "Baltijas antifašisti" un vairākus ar to saistītus kanālus.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu