Šodienas redaktors:
Artūrs Guds

Video SpaceX piedāvā sekot līdzi iziešanai atklātā kosmosā rekordlielā augstumā (4)

Foto: @MarioNawfal

SpaceX “Polaris Dawn” misija sākās agrā otrdienas rītā, un tās laikā Zemes orbītā tika nogādāti četri civilie astronauti. Jau pēc dažām stundām komanda iegāja vēsturē, sasniedzot rekordlielu augstumu – 1400 kilometrus, kas ir augstāks nekā jebkurš pilotējams lidojums kosmosā kopš Apollo misijām. Šodien plānota pirmā privāto “pasažieru” iziešana atklātā kosmosā.

Iziešana kosmosā paredzēta ceturtdien, 12. septembrī, plkst. 12.58 pēc Latvijas laika. Misijas mērķis ir izmēģināt SpaceX jaunos EVA (Extravehicular Activity – ārpuskuģa aktivitātes) skafandrus, kas pēdējo divarpus gadu laikā ir īpaši izstrādāti, lai aizsargātu astronautus no ekstrēmiem apstākļiem kosmosā.

Kopumā iziešana kosmosā ilgs aptuveni divas stundas, kuru laikā Džareds Aizekmens un Sāra Gilisa atradīsies ārpus kosmosa kuģa aptuveni 20 minūtes.

“Polaris Dawn” apkalpes sastāvā ir miljardieris, misijas finansētājs Džareds Aizekmens, bijušais ASV Gaisa spēku pilots Skots Potits un SpaceX inženieres Anna Menona un Sāra Gilisa. Aizekmens un Gillisa ir pirmie neprofesionālie astronauti, kas izies atklātā izplatījumā ārpus kosmosa kuģa. Kosmosa kuģa iekšpusē viņus atbalsta Menons un Potits, kuri arī valkā tos pašus aizsargtērpus kuģim startējot un kad lūka atveras. Tādējādi visi četri apkalpes locekļi ir pakļauti kosmosa vakuumam.

Lai gan šī ir pirmā civilā iziešana kosmosā, civilie astronauti ir lidojuši kosmosā arī iepriekš. Piemēram, Nīls Ārmstrongs Apollo 11 laikā bija civilpersona, lai gan viņš bija apmācīts par astronautu. Savukārt “Polaris Dawn” iezīmē laiku, kad zinātnes un tehnoloģiju attīstība ļaus arī parastiem cilvēkiem ar nepieciešamo kvalifikāciju piedalīties kosmosa izpētē.

Ir pagājuši gandrīz seši gadu desmiti, kopš padomju kosmonauts Aleksejs Leonovs iegāja vēsturē, izkāpjot no mazās kapsulas “Voshod 2” simtiem kilometru virs Zemes. 1965. gada 18. martā Leonovs kļuva par pirmo cilvēku, kas izgāja atklātā kosmosā, pavadot tur 12 minūtes un 9 sekundes.

Viņa nelielā pastaiga kosmosā bija tikai pirmā no simtiem astronautu un kosmonautu pastaigām kosmosā, kuras viņi veica, riskējot ar savām dzīvībām.

Plānots, ka tiešraide sāksies plkst. 11.55 pēc Latvijas laika.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu