Enerģētiskā neatkarība ir ļoti svarīgs jautājums visai Baltijai. Kamēr Lietuvā un Igaunijā ļoti aktīvi tiek strādāts pie dažādu atjaunīgo resursu projektu izstrādes, Latvijā ar to sokas krietni gausāk. Kāda situācija ir pie mums? Par to TVNET+ pastāstīja atjaunojamās enerģijas uzņēmuma “Sunly” izpilddirektors Latvijā Toms Nāburgs.

- Jūsu ieskatā, kā Latvijai veicas ar atjaunīgās enerģijas ražošanu, salīdzinot ar Lietuvu un Igauniju?

- Mums ir lielākais potenciāls no Baltijas valstīm. Mums ir gan upju baseini, gan ir garākā jūras piekraste ar augstu vēja resursu. Mums ir lielākie mežu masīvi Baltijā, no kā ņemt biomasu, arī pietiekami daudz vietu, kur ir laba saules radiācija, kur apgūt saules enerģiju.

Dabas dotais potenciāls mums ir lielākais, taču gan vēja, gan saules resursu apguvē mēs ievērojami atpaliekam no saviem kaimiņiem. Nevis pa procentiem, bet pa kārtām.

Ja skatāmies uz vēja enerģiju – no Lietuvas atpaliekam desmitkārtīgi, no Igaunijas – trīskārtīgi. Arī saules enerģijas jomā atpaliekam – Lietuvā uzstādītās jaudas ir apmēram piecas līdz sešas reizes lielākas, bet Igaunijā – trīs līdz četras reizes lielākas nekā Latvijā.