Šodienas redaktors:
Artūrs Guds

Zelenskis: Novērtējam, ka mums ir tik labi draugi kā Latvija (1)

Foto: ANATOLII STEPANOV/AFP/Scanpix

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis sociālajos tīklos publicējis ierakstu, kurā pateicas Latvijai par atbalstu.

"Latvijas atbalsts Ukrainai joprojām ir nelokāms," raksta Zelenskis. "Mēs esam pateicīgi par visu atbalstu kopš pilna mēroga iebrukuma sākuma."

Ierakstam pievienots video no Zelenska tikšanās ar Latvijas premjerministri Eviku Siliņu Kijivā. Zelenskis norāda, ka tikšanās laikā pārspriesta militārās un tehniskās sadarbības stiprināšana, divpusējās drošības vienošanās ieviešana un gatavošanās otrajam Miera samitam.

"Mēs ļoti novērtējam, ka mums ir tik labi draugi kā Latvija – ne tikai militārajā sfērā, bet arī iestājoties par Ukrainu ES un NATO ietvaros," uzsver Zelenskis.

Siliņa trešdien tikās ar Ukrainas amatpersonām, kā arī piedalījās preses konferencē Krimas platformas samitā Kijivā. Tajā piedalījās arī Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, Lietuvas prezidents Gitans Nausēda un Horvātijas premjerministrs Andrejs Plenkovičs.

Siliņa uzsvēra, ka Latvija turpinās atbalstīt Ukrainu, paredzot militārajam atbalstam 0,25% no iekšzemes kopprodukta (IKP) gadā jeb vairāk nekā 100 miljonus eiro. Savukārt kopējais atbalsts Ukrainai 2024.gadā pārsniegs 200 miljonus eiro.

"Ukraina uzvarēs šajā briesmīgajā karā. Krievija turpina bombardēt, apšaudīt un spīdzināt Ukrainas cilvēkus, veikt triecienus enerģijas infrastruktūrai, pilsētām, lai salauztu cilvēku gribu pretoties. Lai ziemā nestu gaismu un siltumu Ukrainas tautai, papildus militārajam atbalstam Latvija nodrošinās arī elektrības ģeneratorus un citus materiālus Ukrainas mājsaimniecībām Čerņihivas reģionā," pauda premjere.

Tāpat viņa informēja, ka oktobrī Rīgā notiks trešais Krimas platformas parlamentārais samits, kurā starptautiski turpinās uzsvērt, ka Krima ir Ukraina un Ukraina ir Krima.

Ukrainā Siliņa divpusēji tikās arī ar Ukrainas premjerministru Denisu Šmihaļu, ar kuru tika pārrunāts Latvijas militārais atbalsts Ukrainai, kā arī Čerņihivas reģiona rekonstrukcija, ekonomiskā sadarbība un Ukrainas ceļš uz Eiropas Savienību un NATO, kam Latvijas premjerministre pauda atbalstu.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu