Šodienas redaktors:
Artūrs Guds

Ziemeļkoreja pirmo reizi publisko attēlus no urāna bagātināšanas rūpnīcas (1)

Foto: Ekrānuzņēmums

Ziemeļkoreja piektdien pirmo reizi publiskojusi attēlus no urāna bagātināšanas rūpnīcas, kuras apskates laikā valsts līderis Kims Čenuns aicinājis palielināt centrifūgu skaitu.

Ziemeļkoreja līdz šim nekad nav publiski atklājusi sīkāku informāciju par savu urāna bagātināšanas rūpnīcu.

Ziemeļkorejas oficiālā ziņu aģentūra KCNA vēstīja, ka Kims apmeklējis Kodolieroču institūtu un "ieroču kodolmateriālu ražošanas bāzi", bet neatklāja, kur tā atrodas un kad vizīte notikusi.

Vizītes laikā Kims uzsvēris nepieciešamību turpināt palielināt centrifūgu skaitu, lai būtu iespējams ražot vairāk kodolieroču.

Publiskotajos attēlos redzams, kā Kims aplūko centrifūgas, ko izmanto urāna bagātināšanas procesā.

Kopš 2006.gada ANO Drošības padome ir piemērojusi Ziemeļkorejai vairākas sankciju kārtas par tās raķešu un kodolizmēģinājumiem.

Eksperti pieļauj, ka Phenjana, pirmo reizi atklājot informāciju par savām urāna bagātināšanas iekārtām, vēlas nodot nākamajai ASV administrācijai vēstījumu, ka Ziemeļkorejas denuklearizācija būs neiespējama. Vienlaikus ar šo vēstījumu citām valstīm tiek prasīts atzīt Ziemeļkoreju par kodolvalsti.

Taču maz ticams, ka no Ziemeļkorejas drīz gaidāms jauns kodolizmēģinājums. ASV domnīca "38 North" trešdien ziņoja, ka plūdi, kas jūlijā piemeklēja Ziemeļkoreju, nodarījuši bojājumus arī Ziemeļkorejas galvenajam kodolizmēģinājumu poligonam.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu