Šodienas redaktors:
Artūrs Guds

Sākta parakstu vākšana par darbinieku atlaišanas mehānisma vienkāršošanu (11)

Foto: Pixabay

Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par iespēju darba devējiem no darba atbrīvot darbinieku, par to informējot mēnesi iepriekš.

Kā iniciatīvas pārstāvis norādīts Andris Kalniņš. Viņš skaidro, ka Latvijas Darba likums patlaban nodrošina darba ņēmējiem iespēju jebkurā laikā izbeigt darba tiesiskās attiecības ar paziņojumu vienu mēnesi iepriekš. Taču darba devējiem šādas tiesības ir stipri ierobežotas, izņemot sākotnējā pārbaudes periodā, kas ilgst trīs mēnešus. Kalniņa ieskatā šī nelīdzsvarotā situācija rada problēmas darba devējiem, apgrūtinot viņu spēju efektīvi pārvaldīt cilvēkresursus un aizsargāt savas intereses.

Ar iniciatīvu tiek rosināts grozīt likumu, nodrošinot "līdzvērtīgas tiesības" arī darba devējiem, ļaujot viņiem izbeigt darba tiesiskās attiecības ar paziņojumu vienu mēnesi iepriekš, līdzīgi kā tas tagad iespējams darba ņēmējiem.

Idejas autora ieskatā tas dotu iespēju darba devējiem ātrāk un efektīvāk reaģēt uz situācijām, kad darbinieki nespēj pildīt savus darba pienākumus vai pilda tos neapmierinoši.

"Pašlaik darba devējiem ir ļoti grūti atbrīvoties no darbiniekiem, kuri nepilda savus pienākumus pienācīgi, radot negatīvu ietekmi uz uzņēmuma kopējo veiktspēju," apgalvots idejas pieteikumā.

Ieguvums būtu arī taisnīgāks darba tirgus, jo līdzsvarotā pieeja ļautu mazināt negodīgu praksi, piemēram, darba nespējas lapu izmantošanu kā papildu atvaļinājumu. Tas savukārt paaugstinātu arī uzņēmumu konkurētspēju. Uzņēmumiem būtu iespēja ātrāk un elastīgāk pielāgoties tirgus izmaiņām, fokusējoties uz produktivitāti un inovācijām.

Līdzsvarojot tiesības starp darba devējiem un darba ņēmējiem, tiktu veidots stabilāks un prognozējamāks darba tirgus, uzskata idejas autors. Tas stiprinātu uzticību starp darba devējiem un darbiniekiem, veicinot taisnīgumu un darba tirgus ilgtspēju. Tas arī veicinātu investīciju piesaisti, jo uzņēmumi justos drošāk par savu spēju pielāgoties tirgus prasībām.

Svarīgākais
Uz augšu