Šodienas redaktors:
Artūrs Guds

Vairums ES finanšu ministru boikotē sanāksmi Budapeštā (12)

Foto: AGF/Nicola Marfisi/AGF/SIPA

Neformālo eirogrupas sanāksmi Budapeštā piektdien apmeklēs vien trešā daļa no Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu finanšu ministriem, liecina aģentūras DPA aplēses.

Saskaņā ar DPA veikto izvaicāšanu uz Ungārijā paredzēto divu dienu sanāksmi dosies tikai deviņu valstu ministri. Tādējādi sanāksmē, ieskaitot pašas Ungārijas finanšu ministru Mihāju Vargu, piedalīsies desmit ministri.

Šobrīd Ungārija rotācijas kārtībā pilda ES prezidējošās valsts pienākumus, un tas nozīmē, ka Budapešta ir atbildīga par vairāku neoficiālo ministru sanāksmju rīkošanu.

Taču pēc Ungārijas premjerministra Viktora Orbāna patvaļīgās jūlija vizītes Maskavā, kur viņš tikās ar Krievijas diktatoru Vladimiru Putinu, daudzas ES dalībvalstis paslidinājušas faktisku Ungārijas prezidentūras boikotu.

Lietuva, Zviedrija un Dānija paziņojušas, ka uz laiku nesūtīs savus ministrus uz Budapeštu. Arī Somijas, Igaunija un Latvijas finanšu ministri to pašu iemeslu dēļ uz Ungārijas galvaspilsētu nedosies.

Tikmēr citas ES valstis minējušas dažādus iemeslus, kas liedz to ministriem piedalīties sanāksmē.

Piemēram, Vācijas finanšu ministrs Kristiāns Lindners uz Budapeštu nodosies, jo viņam piektdien jāpiedalās sarunās par nākamā gada budžetu.

Arī ES diplomāti piesauc dažādus to dienaskārtībā esošos pasākumus, kas traucē apmeklēt Budapeštas sanāksmi, vai arī norāda, ka mazā dalībnieku skaita dēļ nopietnas sarunas Budapeštā nav iespējamas.

Taču daļa dalībvalstu boikotam nepiekrīt. Piemēram, Luksemburga uzsver, ka dialogs ar Ungāriju ir nepieciešams, un tāpēc Luksemburgas finanšu ministrs Žils Rots dosies uz Budapeštu.

Paredzams, ka sanāksmē piedalīsies Itālijas, Slovēnijas, Horvātijas, Maltas, Kipras, Beļģijas, Bulgārijas un Slovākijas ministri.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu