Šodienas redaktors:
Artūrs Guds

No svētdienas vairs nenotiks "Bonus-malus" klašu pārrēķins (1)

Automašīnas atslēgas
Automašīnas atslēgas Foto: Publicitātes foto

No svētdienas, 15.septembra, vairs nenotiks Transportlīdzekļu īpašnieku obligātās civiltiesiskās atbildības (OCTA) apdrošināšanas risku izvērtēšanas sistēmas "Bonus-malus" klašu pārrēķins, informēja Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojā (LTAB).

Birojā informē, ka klašu pārrēķins veikts kopš 2006.gada reizi gadā 15.septembrī visiem auto īpašniekiem vai turētājiem par pēdējiem 11 gadiem.

Izmaiņas saistītas ar šogad 1.augustā veikto "Bonus-malus" sistēmas reorganizāciju, transformējot to uz centralizētu apdrošināšanas vēstures datu sniegšanas servisu bez sarežģītiem algoritmiem un formulām.

Personas apdrošināšanas vēsturē datus apkopos kopš 2004.gada 1.maija, kamēr "Bonus-malus" sistēma apkopoja datus par pēdējiem 11 gadiem. Tāpat apdrošināšanas dati automātiski atjaunosies katru dienu nevis 15.septembra naktī kā esošajā sistēmā.

Vērtējot klientu riskus, apdrošinātāji joprojām ņems vērā transportlīdzekļa īpašnieka vai reģistrētā turētāja apdrošināšanas vēsturi, kas ietver līdzšinējo apdrošināšanas gadījumu un apdrošināšanas dienu skaitu rādītājus, kā arī citus kritērijus.

Dati bez maksas būs pieejami LTAB tīmekļa vietnē "www.ltab.lv" un LTAB OCTA lietotnē visiem transportlīdzekļa īpašniekiem vai reģistrētajiem turētājiem.

"Bonus-malus" sistēmu Latvijā ieviesa 2006.gadā ar mērķi radīt vienotu principu, pēc kura izvērtēt augstākas un zemākas riska pakāpes auto īpašniekus. Katram transportlīdzekļa īpašniekam, atkarībā no apdrošināšanas dienu skaita un ceļu satiksmes negadījumiem, kas tika izraisīti ar viņa īpašumā reģistrētu transportlīdzekli, tika piešķirta "Bonus-malus" klase no 1-17. Jo zemāka klase, jo šoferis biežāk iekļuvis negadījumos vai attiecīgajā periodā nav sasniedzis minimālo apdrošināšanas dienu skaitu, skaidro birojā.

LTAB valdes priekšsēdētājs Jānis Abāšins norāda, ka jaunais apdrošināšanas vēstures datu sniegšanas serviss ļaus atvieglot informācijas apmaiņu starp Zaļās kartes sistēmas dalībvalstīm, kas ir arī viens no reorganizācijas mērķiem.

LTAB nodrošina OCTA apdrošināšanas sistēmas darbību valstī.

Tēmas

Nepalaid garām!
Uz augšu