Šodienas redaktors:
Artūrs Guds

Foto Atklāts lielākais saules parks Rīgā

Jaunatklātā AS "Latvenergo" Jaunciema saules elektrostacija.
Jaunatklātā AS "Latvenergo" Jaunciema saules elektrostacija. Foto: Edijs Pālens/LETA

AS "Latvenergo" Jaunciema saules elektrostacijas (SES) izveidē investējis aptuveni septiņus miljonus eiro, piektdien Jaunciema SES atklāšanā aģentūrai LETA norādīja "Latvenergo" valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Čakste.

Jaunciema SES jauda ir 13,4 megavati (MW), un gadā tā saražos 12 477 megavatstundas (MWh) elektroenerģijas. Saules parku veido 20 528 saules paneļi, 57 invertori un četras kompaktās transformatoru apakšstacijas.

Čakste sacīja, ka Jaunciema SES kopējā platība ir 16 hektāri, tomēr visu teritoriju uzņēmums nav sanācis izmantot, ņemot vērā augstsprieguma līnijas un citus tehniskus ierobežojumus. "Cik tehnoloģiski varēja, tas maksimums ir izmantots," viņš piebilda.

Jaunciema SES ir izbūvēta iepriekš degradētā un piegružotā teritorijā. Projekta realizācijas gaitā teritorija attīrīta no gružiem un krūmiem, kā arī izlīdzināts reljefs.

Kopumā šajā gadā "Latvenergo" plāno izbūvēt saules parkus ar kopējo jaudu 100 MW apmērā. Savukārt līdz 2026.gada beigām plānots izbūvēt atjaunojamās enerģijas parkus 1000 MW apmērā, tostarp vēja parku jauda būs 300 MW, bet saules parku jauda visā Baltijā būs 700 MW. Aptuveni puse no paredzētajām jaudām tiek plānota Latvijā, norādīja Čakste.

"Latvenergo" valdes priekšsēdētājs sacīja, ka investīcijas gan jaunajās jaudās, gan citos koncerna darbības virzienos arī pēc stratēģijas perioda beigām veidos vairāk nekā 1,5 miljardus eiro.

Vienlaikus Čakste akcentēja, ka 1000 MW spēs saražot 1,7 gigavatstundas (GWh) elektroenerģijas, kas ir līdzvērtīgs TEC saražotajam apjomam gadā. Tā ir ceturtā daļa no kopējā Latvijā saražotā elektroenerģijas daudzuma.

Tāpat Čakste uzsvēra, ka Latvijai ir svarīgi sasniegt 90% atjaunojamās enerģijas īpatsvaru. "Prieks par visiem, kas pieliek roku, lai Latvija sasniegtu savu energoneatkarību, kas ir būtiski, ņemot vērā nākamā gada atvienošanos no BRELL," Jaunciema SES atklāšanā sacīja Čakste.

Rīgas pilsētas izpilddirektors Jānis Lange Jaunciema SES atklāšanā uzsvēra, ka 2021.gadā, kad Rīgas pašvaldība strādāja pie klimata plāna pilsētai, mērķis līdz 2030.gadam saules enerģijas ražošanai bija 10 MW, un ar Jaunciema SES izveidi šis mērķis ir pārsniegts.

Tāpat Lange atzinīgi vērtēja to, ka līdz ar saules parka izveidi, tiek sakārtota viena Rīgas teritorija.

Klimata un enerģētikas ministra padomnieks enerģētikas jautājumos Jānis Dinevičs akcentēja, ka ir jāpriecājas par jebkurām ģenerējošajām jaudām, jo tās ietekmē kopējo bilanci un var ietekmēt arī cenu.

Vienlaikus Dinevičs uzsvēra, ka "Latvenergo" ir jādomā par ilgtermiņa ģenerējošām jaudām, piemēram, modulārajiem reaktoriem, ar ko var būtiski samazināt elektroenerģijas cenu, panākt sistēmas stabilitāti, kā arī panākt Latvijas enerģētisko neatkarību.

Savukārt "Saules enerģija Latvijai" valdes priekšsēdētājs Alnis Bāliņš sacīja, ka sabiedrībā valda stereotips, ka saules enerģija ir dārga un to var atļauties tikai valstis, kas ir tuvu pie ekvatora. Tostarp viņš akcentēja, ka jaunais "Latvenergo" saules parks ir piemērs, ka saules enerģiju var atļauties arī Latvija.

Jau ziņots, ka "Latvenergo" koncerna apgrozījums šogad pirmajā pusgadā bija 955,423 miljoni eiro, kas ir par 18,2% mazāk nekā 2023.gada attiecīgajā periodā, savukārt koncerna peļņa pieauga par 13,5% - līdz 252,488 miljoniem eiro.

"Latvenergo" koncerna peļņa pirms procentiem, nodokļiem, nolietojuma un amortizācijas pieaugusi par 14%, sasniedzot 393,7 miljonus eiro.

Svarīgākais
Uz augšu