Šodienas redaktors:
Artūrs Guds

Vācija un Lietuva paraksta jaunu vienošanos par vācu brigādi

Foto: MICHAEL KAPPELER / DPA

Lietuvas un Vācijas amatpersonas piektdien Berlīnē parakstīja vienošanos par Vācijas brigādes karavīru, civilo darbinieku un viņu ģimeņu uzturēšanās nosacījumiem Lietuvā.

Dokumentu no Lietuvas puses parakstīja aizsardzības ministrs Laurīns Kasčūns un ārlietu ministra vietnieks Jons Survila, bet no Vācijas puses - aizsardzības ministrs Boriss Pistoriuss un Ārlietu ministrijas valsts ministrs Tobiass Lindners.

Vienošanās paredz, ka Lietuvā tiks izveidotas Vācijas izglītības un medicīnas iestādes, kā arī Vācijas armija Lietuvā izveidos militārās ēdnīcas un veikalus, un tie tiks atbrīvoti no nodokļiem.

Lietuva arī apņemas nodrošināt nepieciešamo veselības aprūpi Vācijas brigādes karavīriem un civilajiem darbiniekiem, bet Vācijas armija varēs "nepieciešamības gadījumā izveidot veselības aprūpes, zobārstniecības un veterinārijas iestādes".

Vienošanās arī paredz, ka Vācijas armija savā vārdā var iegādāties preces un pakalpojumus, kurus var nodot Vācijas personāla personīgai lietošanai. Uz tiem neattieksies Lietuvas tirdzniecības tiesību akti. Nodokļu atvieglojumu ierobežojumus atkarībā no preču veida un daudzuma vienpusēji noteiks Lietuva.

Vācijas brigādes karavīru un civilo darbinieku bērni Lietuvā apgūs izglītību vācu valodā pēc Vācijas mācību programmas. Viļņas un Kauņas pašvaldības nodrošinās vācu skolām nepieciešamo infrastruktūru. Tās būs atbildīgas arī par jaunu izglītības iestāžu būvniecību Vācijas brigādes karavīru un civilo darbinieku bērnu vajadzībām.

Vienošanās attiecas arī uz Vācijas brigādes ierašanos un izbraukšanu, piekļuvi Lietuvas militārajai infrastruktūrai, militārā pasta dienesta, radiostacijas, autoskolas un militāro medicīnas iestāžu izveidi. Radiofrekvences Vācijas armijai tiks piešķirtas bez maksas.

Dokuments jāratificē abu valstu parlamentiem.

Jau vēstīts, ka pēc Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā Viļņa un Berlīne vienojās par pastāvīgu Vācijas brigādes izvietošanu Lietuvā, un Berlīne plāno to izvietot līdz 2027.gadam, lielākajai brigādes daļai bāzējoties Rūdninku mācību bāzē Šalčininku rajonā Lietuvas austrumos. Lietuvai vēl jāuzbūvē nepieciešamā infrastruktūra.

Brigādi veidos apmēram 5000 karavīru. Pašlaik Lietuva lēš, ka trešdaļa Vācijas karavīru ieradīsies kopā ar ģimenes locekļiem.

Lietuvas Aizsardzības ministrija aprēķinājusi, ka investīcijas militārajā un mācību infrastruktūrā, kas nepieciešama Vācijas brigādes uzņemšanai, var sasniegt 800 miljonus eiro.

Brigādes sākotnējais komandējošais elements - aptuveni 20 militārpersonu - ieradās Lietuvā aprīlī. Šīs militārpersonas ir atbildīgas par brigādes pārvietošanas uz Lietuvu plānošanu un prasību militārajai infrastruktūrai koordinēšanu.

Gaidāms, ka nākamgad Vācijas brigādes karavīru skaits Lietuvā sasniegs 500. Piektdien panākta vienošanās, ka pagaidām viņi tiks izvietoti Lietuvas armijas bāzēs Rokantišķos un Nemenčinē pie Viļņas, paziņoja Kasčūns.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu