Šodienas redaktors:
Artūrs Guds

Krievi sākuši būvēt tālas darbības trieciendronus ar ķīniešu motoriem (13)

Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Ekrānuzņēmums no video

Krievija ir sākusi jauna tipa tāla darbības rādiusa uzbrukuma dronu ražošanu. Tajos izmanto Ķīnā ražotu motoru un citas detaļas. Par to, atsaucoties uz avotiem Eiropas Izlūkošanas aģentūrā, ziņo aģentūra Reuters.

Dokumentos, ar kuriem iepazinušies žurnālisti, apgalvots, ka Iževskas elektromehāniskā rūpnīca “Kupol”, kas ir Krievijas valsts korporācijas “Almaz-Antey” meitasuzņēmums, laikā no 2023. gada jūlija līdz 2024. gada jūlijam saražojusi vairāk nekā 2500 dronu “Harpy-A1”. Par šiem droniem iepriekš nav ziņots, taču avoti apgalvo, ka tie jau ir izmantoti uzlidojumiem Ukrainā. Ukrainas varasiestādes par to iepriekš nav ziņojušas. “Kupol” un “Almaz-Antey” neatbildēja uz aģentūras Reuters jautājumiem.

Pēc ziņu aģentūras aptaujāto ekspertu domām, “Harpy-A1” masveida ražošana varētu palīdzēt samazināt Krievijas atkarību no Irānas bezpilota lidaparātiem “Shahed”, kas tiek aktīvi izmantoti triecieniem pret Ukrainu. Harpijas darbības rādiuss ir aptuveni 1500 kilometru.

Tiek apgalvots, ka dronus montē rūpnīcā Iževskā. Agrāk ne oficiālie Krievijas avoti, ne blogeri, kas raksta par karu, neziņoja par šiem lidaparātiem.

Iepriekš ES, ASV un NATO brīdināja Ķīnu nepiegādāt Krievijai produkciju, ko varētu izmantot karā pret Ukrainu. Ķīna apgalvo, ka tā nepiegādā Krievijai ieročus. Tajā pašā laikā divējāda lietojuma preču, tostarp motoru, kurus, iespējams, izmanto bezpilota lidaparātu izgatavošanai, eksports netiek ierobežots, tāpat kā tranzistoru un elektronisko komponentu eksports.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu