Šodienas redaktors:
Artūrs Guds

Pilna anestēzija bērnu zobārstniecībā no oktobra būs vēl grūtāk pieejama

Foto: Ekrānuzņēmums no video

No 1. oktobra bērniem no septiņu gadu vecuma būs stingrāki kritēriji, lai viņi varētu ārstēt zobus vispārējā anestēzijā. Pieprasījums pēc šī valsts apmaksātā pakalpojuma ir liels, taču ne vienmēr pamatots, piektdien vēsta “TV Kurzeme”. Latvijas Zobārstu asociācija vēlas samazināt šī pakalpojuma izmantošanu bērniem.

Jaunā kārtība ļaus izmantot vispārējo anestēziju tikai tad, ja bērna uzvedība vai kādi nopietni medicīniski iemesli neļauj veikt procedūru bez tās. Ja vecāki tomēr uzstās lietot kopējo anestēziju, būs nepieciešams psihiatra slēdziens.

"Narkoze nav mazinvazīva procedūra, un tā ir ļoti nopietna iejaukšanās, tāpēc mums ir jābūt pilnīgi pārliecinātiem, ka tā ir vienīgā iespējamā ārstēšanas metode," skaidroja NVD pārstāve Sintija Kājiņa.

Vecumā no 7 līdz 17 gadiem šogad vispārējo anestēziju zobu labošanai saņēmuši vairāk nekā 2000 pacientu.

Lai turpmāk varētu izmantot šo bezmaksas pakalpojumu, bērniem būs jāatbilst vienam no 11 kritērijiem. Ja neatbildīs – vajadzēs psihiatra atzinumu.

Liepājas Reģionālās slimnīcas filiāles "Zobārstniecības poliklīnika" vadītāja Natālija Kadeģe pastāstīja, ka, piemēram, Liepājā rindā pie bērnu psihiatra šobrīd jāgaida līdz nākamā gada pavasarim: "Tas nozīmē, ka apmēram pusgadu viņiem būs jāgaida rindā, lai dabūtu vēl vienu izziņu."

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu